Tom Hanks hyllning till Rolf Lassgård – oron över att ta efter svenska stjärnan: ”Som att spela Hamlet”

Den svenska succéfilmen ”En man som heter Ove” har fått en Hollywoodversion – där Rolf Lassgårds vresiga enstöring spelas av Tom Hanks.

På fredagkvällen gästar Tom Hanks ”Carina Bergfeldt” inför den svenska premiären av filmen. Då berättar han om sin vånda över att spela samma roll som Rolf Lassgård.

– Det kan bara finnas en, säger Tom Hanks i programmet.

Det var för drygt fyra år sedan som nyheten om att ”En man som heter Ove” ska få en Hollywood-version.

Rollen som den vresiga och strikta gubben ”Ove” spelas av Rolf Lassgård och gjorde succé på biograferna 2015.

Filmen är baserad på Fredrik Backmans bästsäljande roman, och prisades senare med bland annat tre priser på Guldbaggegalan och blev nominerad till en Oscar i två olika kategorier.

Nu har filmen spelats in på nytt och denna gång på engelska. Hollywoodversionen är döpt till ”A man called Otto” och huvudfiguren spelas av ingen mindre än Hollywoodstjärnan Tom Hanks.

Och på fredagskvällen har filmen Sverigepremiär.

TROLLHÄTTAN 2015-04-21 Rolf Lassgård fotograferad under inspelningen av filmen "En man som heter Ove" där han spelar rollen som den petige Ove Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Rolf Lassgård fotograferad under inspelningen av filmen ”En man som heter Ove” där han spelar rollen som den petige Ove. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Tom Hanks personliga brev till Rolf Lassgård

Hollywoodstjärnan Tom Hanks har en lång rad filmsuccéer på sitt CV, bland annat ”Forrest Gump” och ”Saving Private Ryan”. Hans rolltolkningar har även belönats med det stora amerikanska filmpriset Oscar inte en – utan två gånger.

Rolf Lassgård har tidigare berättat att han fick ett personligt brev av Hanks inför premiären av filmen – men varit förtegen om dess innehåll.

På den svenska galapremiären av ”A man called Otto” i höstas berättade Tom Hanks mer om brevet.

– Det är mellan mig och Rolf, men det var ett beundrarbrev, sade Tom Hanks på den svenska galapremiären för ”A man called Otto”, till TT.

– Jag ville tacka honom för en rolltolkning som kändes helt ny när vi såg filmen året den kom ut, sade Tom Hanks.

Rolf Lassgård och Bahar Pars anländer till galapremiären av filmen "A Man Called Otto" på Rigoletto. Foto: Henrik Montgomery / TT
Rolf Lassgård och Bahar Pars på svenska galapremiären av filmen ”A Man Called Otto” på Rigoletto. Foto: Henrik Montgomery / TT

Tom Hanks gästar ”Carina Bergfeldt”

På fredagskvällen är det dags för premiären av den fjärde säsongen av talkshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT. Och i årets första avsnitt får programledaren besök av Tom Hanks.

I Carinas soffa avslöjar Tom Hanks mer om det omtalade brevet till Rolf.

– Jag skrev ett brev åt honom för att säga att jag upplevde att det var som att spela Hamlet efter att han spelat Hamlet. Han gav upphov till den här rollen, säger Tom Hanks till Carina.

Felix Herngren och hans dotter Vera gästar även fredagens program. Vid ett tillfälle vänder sig Tom Hanks till Felix och säger:

– När Rolf Lassgård nobbar, ring mig så tar jag hans plats.

– Ge mig ditt nummer, svarar Felix och skrattar.

Hollywoodstjärnans hyllning till Rolf Lassgård

Tom Hanks berättar även om hur idén om att göra en Hollywoodversion av den svenska filmen uppkom.

Det var när han satt och tittade på filmen med sin fru Rita Wilson, som producerat filmen, som de började fundera.

– Jag tänkte: ’Det här är en fantastisk film.’ Undrar om den kunde funka i USA och undrar om jag kunde fylla den här mannens skor. Då vände sig min fru till mig och sa ’Vi måste göra den här i USA och du måste spela Ove’, säger Hanks.

På den vägen blev det. Men Hanks säger också att han inte vill efterapa Rolf Lassgård, utan att ”Otto” är hans egna tolkning.

– Han (Rolf Lassgård, reds anm) är mannen som kallas Ove. När jag skulle göra filmen så fanns det redan en film om Ove och ett fantastiskt framförande av Rolf Lassgård. Jag sa då att jag kan inte spela en man som kallas Ove så jag ska spela en man som kallas Otto, vi hittade på namnet där och då. Det kan bara finnas en, säger han.

Vi håller verkligen med – det finns bara en ”Ove”!

Vad tyckte du om kvällens ”Carina Bergfeldt”? Skriv en kommentar på vår Facebooksida!