Tommy Körbergs bekännelse – nu berättar han om de mörka åren: ”Kommer minnesbilder”

Efter femtio år på scenen har karriären kantats av stora succér men också mörka motgångar. I SVT:s dokumentär ”Därför sjunger jag – en film om Tommy Körberg” berättar Tommy Körberg om det dåliga samvetet till sina barn och missbruket.

– Det blev en tillvänjningen var smygande, förrädisk och förenad med djupaste mörker. Ur det ville man ta sig. Då var kokain ett perfekt hjälpmedel, säger han i dokumentären.

Med succér i stora musikaler som ”Chess” och vinst i ”Melodifestivalen” är Tommy Körberg en av våra mest älskade röster i landet.

När artisten firar 50 år på scenen berättar han själv om sin långa karriär i dokumentären ”Därför sjunger jag – en film om Tommy Körberg” som visas i SVT.

Han berättar öppet om en karriär som startade genom en talangtävling och tog han till slut till musikalen ”Chess” där han fick huvudrollen av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Om hur han fortfarande sjunger hans bejublade låt ”Anthem” från musikalen.

Men i dokumentären lyfts även de mörka och svåra åren fram. På 1980-talet under ”Chess” tiden beskriver Tommy Körberg som en ensam tid då han kände sig ”övergiven”.

Tommy Körberg berättar om de tuffa åren i karriären. Foto: Wikkicommons/Frankie Fouganthin

”En sorts välsignelse”

Det var också under denna tid som han tog till alkohol och droger som tröst mot ensamheten.

– Jag blir jävligt lätt misantropisk. Människan borde ha skaffat sig mer kunskap och social intelligens genom åren, men man märker att det blivit sämre. Då får jag en negativ inställning till hela livet, och den glömmer jag bort när jag dricker lite, säger Tommy Körberg i dokumentären.

Alkoholen fortsatte att flöda med framgångarna som följde en efter en. Det var också då som drogerna kom in.

– Det blev en tillvänjningen var smygande, förrädisk och förenad med djupaste mörker. Ur det ville man ta sig. Då var kokain ett perfekt hjälpmedel.

Artisten greps av polis med 21 gram kokain på sig och fick till slut ett tre månader långt fängelsestraff.

– Det gick så långt att jag åkte fast, och det var en sorts välsignelse att jag gjorde det, för jag var ganska illa däran, säger Tommy Körberg i dokumentären.

”Försöker lära mig hur det är att ha ett hem”

I dokumentären berättar Tommy Körberg även om det dåliga samvetet han har inför sina barn. Speciellt nämner han två av dem.

– Jag har det hela tiden. Jag satt nu och kom att tänka på Anton…Det kommer minnesbilder av vissa situationer när Erlend var liten. Jag flydde från mig själv och allt jag tyckte att jag representerade. Att vara en beroendevarelse som inte vill möta sitt inre.

Tommy Körberg berättar om sitt dåliga samvete för sina barn. Foto: Youtube/TV4

Nu lever artisten med frun Ann-Charlotte Nilsson, som han har en 9-årig dotter tillsammans med.

– Jag behöver ensamtid ibland, men jag försöker lära mig hur det är att ha ett hem och en familj, säger Tommy Körberg.

”Därför sjunger jag – en film om Tommy Körberg”- dokumentären finns att se på SVT Play.

Starkt av dig att berätta och våga vara så personlig! Gilla och skicka kärlek till vår fantastiska Tommy Körberg!

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/fABLG4LD60O65bXopqZq1S0EkVRkVrODY2FqRjMCbtnKaD3Td86DnkMZUL1Wev91?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]