Tommy Körbergs vrede mot artisterna som sökt corona-stöd: ”Skänk pengarna till de som behöver dem”

Coronapandemin har inneburit ett ekonomiskt nederlag för många företag och verksamheter. För att täcka upp för en del av svenska artisters uteblivna inkomster gick regeringen in med flera miljoner i krisstöd. Nu rasar Tommy Körberg mot flera artister som ansökt om pengar från stödet.

– Jag reagerade väldigt starkt. Har man konton där man har miljoner inlagda kan man ta av den vinsten tycker jag, och stödja sig själv i stället för att sno pengar av folk som behöver det bättre, säger Tommy Körberg till Expressen.

Tommy Körberg. Foto: Maja Suslin/TT

Av den halva miljard kronor som regeringen avsatt för krisstöd för kulturverksamhet fick Konstnärsnämnden i uppdrag att fördela 70 miljoner av dessa.

Artister som haft inkomstbortfall på grund av inställda spelningar och annat under pandemin, har haft rätt att söka ett så kallat ”kris-stipendium”. Detta är pengar som bland annat artisterna Benjamin Ingrosso, 22, Oscar Zia, 23, och Jill Johnson, 47, ansökt om.

Benjamin Ingrosso. Foto: TT

Körbergs känga mot Jill Johnson

Artisten Tommy Körberg riktar stark kritik mot flera av de artister som ansett sig behöva pengarna. I intervjuer med både Aftonbladet och Expressen säger Körberg att pengarna kunde gått till bättre behövande.

Särskild kritik riktar han mot artisten Jill Johnson, som beviljats krispengar.

– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, säger Tommy Körberg till Aftonbladet.

Jill Johnson: ”Jag skäms inte”

Jill Jonson väljer att slå tillbaka mot kritiken, genom att i ett inlägg på Instagram motivera varför hon inte skäms över att ta emot pengarna.

”Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta.

Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring”, skriver hon bland annat.

View this post on Instagram

Kära följare! Med anledning av debatten kring Konstnärsnämndens krisstipendium och de upprörda känslor som har uppkommit, så vill jag bemöta kritiken jag fått, här på min egen plattform. Det är alltid ledsamt när dreven går och de är, tyvärr, sällan förnuftiga, pålästa eller logiska. Jag har sökt ett stipendium som jag erbjöds av staten att söka. Jag blev glad och tacksam över att vi som har ansvar gentemot musiker och tekniker blev sedda i en tid då vi är hindrade från att turnéra och arbeta. Jag skäms inte. Jag bidrar till samhället och har gjort det sen jag var tonåring. Jag har inte sökt vare sig ett stipendium eller bidrag tidigare, och jag hoppas innerligt att jag aldrig mer ska behöva söka något. Att bli tilltalad som en människa som ”tar från bättre behövande” är otroligt smärtsamt, när så mycket jag vill stå för är att just vara en människa som bidrar. Ni som aningslöst vräker ur er, ni borde skämmas. Jag har verkligen inte något emot debatten i sig dvs diskussionen om de direktiv staten gett Konstnärsnämnden. Däremot betyder inte det att alla vi som sökte stipendiet utifrån de kriterierna saknar moral. Tack för att ni tog er tid att läsa. Nu checkar jag ut för några dagar och stänger av kommentarerna och så lovar jag att komma tillbaka sansad och glad. Kram Jill

A post shared by Jill Johnson (@jilljohnsonmusic) on

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.