Under sitt liv så utvecklade Tore Wretman det svenska köket från grunden. Som folkbildare spred han sitt intresse för matlagning vidare till hela landet.
Vi har mycket att tacka Tore för när det kommer till svensk husman, krogliv och mycket annat.
2003 var året då han lämnade oss – så löd hustruns sista önskan för Tore.
Tore Wretman kan man med all rätt kalla för den svenska gastronomins fader. Tillsammans med Cajsa Varg är han helt klart den person som betytt mest för det svenska köket.
Året var 1916 då Tore såg dagens ljus. Föräldrarna skilde sig när Tore var fyra år och han växte upp med sin mor och storasyster på Lidingö.
Ekonomin var svår i hushållet och Tore fick tidvis växa upp på barnhem då hans mamma inte hade råd att försörja allihopa.
I skolan betraktades Tore Wretman som obildbar då han hade svårt för att lära sig skriva. Skolan ansåg att det inte var värt att lägga resurser på honom och när Tores mamma rådfrågade rektorn fick hon till svar att hon inte skulle förvänta sig något av sin son. Men tänk så fel han skulle ha!
En stjärnkock blev till
Vid 16 års ålder började den unge Tore Wretman att arbeta som lärling på Hotel Diplomat i Stockholm. Något betalt fick han inte och arbetsmiljön var hård och pennalistisk, men det avskräckte inte Tore.
Efter sin praktik på Diplomat så började Tore att arbeta som barbiträde på Operabaren i Stockholm. Där kom han i kontakt med vinimportören Fredrik König, som såg Tores potential och ordnade ett köksjobb på lyxkrogen Maxim’s i Paris åt honom.
Och det var i Paris som intresset för matlagning och karriären skulle börja ta fart på allvar. Efter några år i New York där han gick utbildning på Waldorf Astoria så for han hemåt. Det blev dock en avstickare till London först på grund av kriget.
LÄS MER:
Ambitionerna var höga
Väl i Sverige så beslutade sig Tore Wretman för att starta Sveriges bästa krog. 1945 köpte han restaurang Riche, som då var nedgången och i behov av en uppfräschning.
Tore valde att dela upp restaurangen i två delar – Riche och Teatergrillen. Med sitt öga för vad gästerna ville ha så blev krogarna snabbt oerhört populära.
De kommande åren lade Tore Wretman grund för ett helt krogimperium. Han övertog bland annat Operakällaren och Stallmästaregården som alla blev några av Stockholms populäraste uteställen.
Lade grunden för det svenska köket
Med de oerhörda framgångarna som krögare så fick även media upp ögonen för Tore. I radioprogrammet ”Novisen vid spisen”, som senare blev till tv-program, lärde han journalisten Folke Olhagen och resten av svenska folket att laga mat. Detta fick stor betydelse då många män började att intressera sig för matlagning, vilket tidigare ansågs vara ”kvinnogöra”.
Under sitt liv så utvecklade Tore Wretman hela det svenska köket. Han hämtade inspiration och råvaror från världens hörn och skapade flera nya rätter. Bland annat tog han avokadon till Sverige och han uppfann även Toast Skagen. Dessutom fick han hela Sverige att kalla baguetter för ”pain riche”.
Smörgåsbordet såg han även till att utveckla, vilket han spred till resten av världen.
Man kan säga att Tore Wretman utvecklade hela Sveriges tänk när det kommer till matlagning och råvaror. Ett tänk som hänger kvar än idag.
Avled efter en tids sjukdom
I februari 2003 somnade den 86-årige köksmästaren in i sällskap av sin tredje hustru, Ewa. De sista åren led han av demens men det var en lunginflammation som tog hans liv.
– Det är så skönt att sitta här en stund alldeles ensam med honom och ta avsked. Ja, det är en mycket speciell upplevelse, berättade Ewa Wretman för Aftonbladet.
Hustruns önskan efter Tores död
Under Aftonbladets intervju med Ewa Wretman så delade hon med sig av Tores sista önskan.
– Under våra 33 år tillsammans har Tore alltid sagt att han vill att hans aska ska strös i havet. Men det var så länge sedan vi talade om det nu.
Hon själv önskade dock en begravning.
– Själv skulle jag helst vilja ha en liten familjebegravning. Men Tore tyckte ju om att ha fest. Och alla hans vänner säger att de så gärna vill hedra honom vid en begravning. Då skulle det bli väldigt mycket folk.
Tore Wretmans hyllades på begravningen
Men det blev en stor begravning till sist. Omkring 300 gäster var inbjudna.
Tore Wretman begravdes i St Jacobs kyrka i Stockholm. Många kända begravningsgäster var på plats för att hedra minnet av legendaren. Däribland var Povel Ramel, Hasse Alfredsson, Lill-Babs och James Bond-skådisen Roger Moore på plats.
Även kungaparet var på plats för att ta farväl av sin trogne hovtraktör.
Vid ceremonin bars Tores kista ut av sex stycken kockar i vita rockar. En värdigare begravning är svårt att tänka sig.
Du är för alltid saknad Tore! Tack för allt du bidragit med under ditt liv!
Tyckte du att den här artikeln var intressant? Dela den gärna på Facebook för att hylla Tore Wretmans minne.