Foto: TV4

TV4-profilen Petter Kjelléns vrede – starka orden efter kontroversiella beslutet: ”Sunkigt”

Petter Kjellén är upprörd.
TV4-profilen reagerar starkt efter omtalade beslutet att arrangera fotbolls-VM i Qatar.
– Alla verkar inte se det som ett större problem att homosexuella inte anses jämbördiga, skriver han.

Det var i december 2010 som internationella världsorganisationen i fotboll, Fifa, beslutade om att tilldela VM-arrangemanget 2022 till Qatar.

Sedan dess har arbetet pågått med att bland annat bygga upp arenor och infrastruktur runt desamma. Enligt en granskning från brittiska The Guardian har 6 750 migrantarbetare mist livet i gulfstaten sedan 2010. Men enligt Fifa har tre personer dött under bygget av arenorna, uppger DN.

Beslutet att tilldela världens största idrottsevenemang till Qatar har väckt kritik inte bara på grund av migrantarbetarnas villkor. Även landets inställning till homosexuella har uppmärksammats stort i såväl internationell som svensk press.

Fotbolls-VM 2022 arrangeras i Qatar. Foto: Shutterstock
Fotbolls-VM 2022 arrangeras i Qatar. Foto: Shutterstock

Homosexualitet är förbjudet enligt lag och kan leda till sju års fängelse i Qatar. Men arrangörslandet har tidigare förklarat att homosexuella par är välkomna under fotbolls-VM.

– Vi kommer inte att stoppa någon från att komma och njuta av fotbollen. Men jag vill också att alla ska komma hit och förstå och njuta av vår kultur. Vi välkomnar alla, men vi förväntar oss, och vill, att folk ska respektera vår kultur, sade Qatars högste ledare, emir Tamim bin Hamad al-Thani, vid en pressträff tidigare i år, enligt SVT.

TV4-profilen Petter Kjelléns ilska efter kontroversiella beslutet

TV4-profilen Petter Kjellén, känd från programmet ”Karl Fredrik på Österlen” och förlovad med fästmannen Karl Fredrik Gustafsson, är starkt kritisk till beslutet att tilldela fotbolls-VM till Qatar.

LÄS MER: Karl Fredriks besked om Let’s dance – efter kampen mot Jesper Blomqvist i ”Sveriges mästerkock VIP”

Petter Kjellén. Foto: TV4
Petter Kjellén. Foto: TV4

I ett ilsket inlägg på Instagram förklarar han varför.

– Förstår det är lätt för en som är helt ointresserad av sporten att vara kaxig men om man 2022 kan arrangera världsmästerskap i världens största sport känns det minst sagt lite sunkigt att ha dödsstraff för homosexuella (om de är muslimer, vi andra får nöja oss med upp till 7 års fängelse). Khalid Salman, ambassadör för VM menar, tvärt emot de fotbollsorganisationer försöker tona ner risken, att homosexuella måste acceptera reglerna i Qatar. Vidare menar han att homosexualitet är en skada i hjärnan, skriver Petter Kjellén på Instagram.

TV4-profilen refererar i det senare till ett uttalande som VM-ambassadören gjort för tyska ZDF.

– Alla verkar inte se det som ett större problem att homosexuella (och kvinnor, gästarbetare och en säkert mycket längre lista) inte anses jämbördiga, skriver Petter Kjellén.

Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén. Foto: TV4
Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén. Foto: TV4

Han fortsätter:

– Det finns inte många öppna homosexuella fotbollsspelare även om det görs fina intiativ lokalt på många håll har vi uppenbarligen en väldigt lång väg kvar! Kampen fortsätter.

LÄS MER: Karl Fredriks vemod – efter Jenny Strömstedts tragiska nyhet: ”Kan sätta mig in i deras situation”

Fotbolls-VM i Qatar startar på söndag 21 november, och avslutas med finalen den 18 december. Mästerskapet sänds i SVT och TV4.

Karl Fredrik och sambon Petter i ”Karl Fredriks nyår” 2020. Foto: TV4

Vad är dina tankar om detta? Skriv gärna en kommentar.