TV4-profilens starka ord om sönernas svåra kamp – tuffa insikten efter hälsobeskedet: ”Luften gick ur mig”

Någon gång som förälder kan man känna att det är svårt att räcka till.

I sitt sommarprat berättar nu TV4-profilen Fredrik Steen om tuffa kampen för sig själv och för sina söner.

– Luften gick ur mig och jag kände mig lite ställd, säger han i sommar i P1.

Som förälder finns det ingenting man inte gör för sina barn.

När det händer stora saker i livet gäller det att finnas där för barnen genom vått och torrt för att tillsammans bli starkare efter en svår tid.

TV4-profilen och hundcoachen Fredrik Steen har tidigare berättat om hur hans son Alexander har kämpat i skolan under den senaste tiden.

”Så stolt, så glad för Alexanders skull. Han är nio, ska gå i årskurs 3. Ända sedan dag 1 i skolan har det varit bråk, möten med rektorer och psykologer, mer bråk…. han blev till slut hemmasittande med ångest”, skrev han för en tid sedan på Instagram.

Men till slut kom en vändpunkt, när Alexander fick möta en mer förstående rektor.

”Efter en kamp träffade vi en rektor med hennes personal som förstod hur barn med NPF diagnoser fungerar….. igår och idag gjordes en kartläggning över Alexanders kunskapsläge i svenska och engelska…. han gjorde både kartläggningarna med beröm godkänt för årskurs 9. Och han är nu glad varje morgon för att gå till skolan”, skrev han och fortsatte:

”Problemhundar och problemungar….. finns många likheter. Motivera, inspirera, ställ rättvisa krav, och framförallt – ha respekt för individen”.

LÄS MER: TV4-profilens besked med 20 år yngre kärleken – ärliga orden efter åren tillsammans: ”Jag hade nog anat…”

Fick diagnosen själv

Men när sönerna gick igenom sin svåra tid, gjorde också pappa Fredrik själv en viktig insikt.

I sitt sommarprat berättar tv-profilen att ett besök hos psykolog för sönernas del, istället blev en viktig vändpunkt för honom själv.

– Vi hade precis avslutat en utredning för en av mina söner när psykologen bad att få prata med mig. Psykologen frågade rakt ut om jag kände igen mig i min sons problematik och speciella behov. Luften gick ur mig och jag kände mig lite ställd. Men i alla dessa känslor landade jag i en slags lättnat och tacksamhet över att någon hade frågat, säger han innan han fortsätter:

– Det kanske låter märkligt för någon utan diagnoser men det var så skönt.

Fredrik berättar öppet hur han själv vill försöka finnas där för sina söner och stötta dem i vått och torrt.

Fredrik Steen
Foto: TV4

Vill stötta sina söner

Han själv beskriver det som att han inte fick det stöd han själv hade behövt i deras ålder.

– Det absolut viktigaste är att skapa en ärlig och god relation som bygger på förtroende för varandra. En relation som handlar om att lösa saker och aldrig någonsin fastna i stolhet. Sedan gäller tydlighet och inte småtjafs och struntsaker.

Detta innebär också att han har blivit bättre kring att hantera konflikter, och välja vilka han tar sig an.

– Om jag säger åt barnen som har svårt att sitta still att vi äter klockan 18 och de kommer och sätter sig men har keps på sig, då är det viktigt att bekräfta barnen och ge de respekt för att de faktiskt kommer och sätter sig ner och ta det med kepsen någon annan gång eller kanske aldrig, säger han.

Så starkt att berätta! Det är säkerligen många som känner igen sig i det du beskriver. Vi önskar dig och din familj allt gott!