Under 1970- och 80-talet var Staffan och Bengt en självklar del av SVT och briljerade i TV-rutan som få andra.
Innan Bengt Andersson dog 2007 var Staffan på besök på sjukhuset.
För Expressen har han berättat om det sista skämtet och härliga skrattet han delade med vännen på dödsbädden.
Tillsammans utgjorde Staffan Ling och Bengt Andersson ett av SVT:s mest profilstarka duos under 1970- och 80-talet var de enormt uppskattade i TV-rutan.
De blev ”Staffan och Bengt” med hela svenska folket, och deras härliga dynamik älskades av stora som små.
Tack vare program som ”Sant och sånt” och svenska vinterklassikern ”Sällskapsresan 2 – Snowroller” blev de helt klart storfavoriter för många.
Självklart är deras otroliga insats med den klassiska julkalendern ”Julstrul” från 1984 också något som de flesta minns än idag.
Med den humoristiska och härliga julkalendern gjord de omedelbart succé.
Nästan var fjärde svensk följde med spänning programmet.
”Vi hade väldigt trevligt ihop”
Det handlar om duon som kommer till en privatägd butik i Västerbottens glesbygd och får ta arbete som vikarier under tiden som föreståndaren beger sig av på semester.
I samma veva blir de också ansvariga för det lilla postkontoret som ligger i huset.
För Nöjeslivet har Staffan Ling tidigare berättat att han tyckte det var underbart att jobba tillsammans med den 22 år äldre kollegan, som han från början lärt känna på Sveriges Radio.
– Vi umgicks aldrig privat, det var ju en stor ålderskillnad på oss. Men vi hade väldigt trevligt ihop när vi jobbade. I och med att vi gjorde mycket program under många år hann vi ses en del, har Staffan Ling sagt till Nöjeslivet.
1988 gjorde radarparet också ”Liv i luckan med julkalendern” tillsammans.
Arbetade som lokförare bakom rampljuset
Att hitta en kollega som man trivs så pass bra med är få förunnat.
Det är en ynnest att få arbeta tillsammans med någon som man inte bara gör ett fint jobb med, utan som man också har roligt tillsammans med.
Vad gället Staffan och Bengt har han förklarat för Nöjeslivet att det var ett bra samarbete. Något som till viss del kanske har att göra med att de båda är från Norrland.
– Ja, det tycker jag. Det som var roligt var att vi fungerade som tv-par. Vi har alltid varit helt idéstyrda, utan att ha något förhållande till en publik egentligen. Man jobbade med sina idéer. Bor man som vi i Umeå, så blir man lite avtrubbad.
Här kan du se ett klipp ur jullovsmorgonprogrammet ”Julkul med Staffan och Bengt”:
Bengt Andersson arbetade också under alla år som lokförare på SJ. Han fick erbjudanden om att komma till Stockholm och arbeta med underhållning, men valde att stanna kvar i Västerbotten.
Men den 12 december 2007 så orkade hans kropp inte längre.
Han blev mycket sjuk och låg inlagd på sjukhus. Då besökte hans före detta kollega honom.
– Han vart sjuk, svag och krasslig men var samtidigt fräsch i huvudet hela tiden. Han blev skröplig med åren och blev 85 år ändå, har Staffan berättat för Nöjeslivet.
Sista skämtet på dödsbädden
Det går aldrig att förbereda sig på att bli sjuk, och när smällen väl kommer kan det kännas otroligt jobbigt.
Allt kan förändras snabbt och både rädsla och oro kan drabba en.
För Bengt var det strupen som hade börjat krångla, skriver Expressen. Men även om han var väldigt krasslig så fanns sinnet för humor kvar.
– Jag hörde att han låg på sjukhuset och var dålig så jag for dit och hittade honom i en sal. Så jag sa ”hur mår du Benke”, han hade ju haft dödsångest sedan han var 65 så han var nog rätt nöjd med att vara 85, och han sa ”jag tycker det är för tidigt för att dö”, har Staffan sagt till tidningen.
I samma intervju berättade han om det sista, av väldigt många, skratt de fick tillsammans:
– Jag svarade ”hurså” och han sa ”jag är ju bara 85”. Då sa jag att ”jaha, jag trodde att du menade före lunch”. Då började han garva så att slangarna lossnade. Sedan skulle han opereras för det här problemet men det pallade han nog inte så då dog han av det. Men jag tror att han nog var väldigt nöjd med tillvaron.
Bengt Andersson blev 85 år gammal.
Vila i frid, Bengt. Vi hoppas du har det bra var du än befinner dig nu.