Vännerna och kollegornas gripande ord – kärleksfulla hyllningarna efter Einárs död: ”Vi ses på andra sidan”

Den omåttligt populära rapparen Einár blev bara 19 år gammal.

Nu hyllas stjärnan av vänner och familj efter den stora tragedin.

”Föräldern i mig reagerar med ryggmärgen. Det är ju bara ett barn”, skriver Jonas Gardell på Instagram.

Rapparen Einar hade toppat listorna på Spotify och har miljontals lyssningar på plattformen.

Nils Grönberg, mer känd som Einár är en av landets största artister.

Men under torsdagskvällen kom det tragiska beskedet.

Sent på torsdagskvällen sköts rapparen ihjäl i Hammarby sjöstad, i södra Hammarbyhamnen. Strax före klockan 01 på fredagen var det bekräftat, rapporterar Expressen.

Sedan det tragiska beskedet har hyllningarna till artisten rasat in på sociala medier.

Allt ifrån artister till tv-profiler och skådespelare har kommenterat artistens bortgång.

Einar
Foto: Jessica Gow/TT

Bland annat programledaren Sofia Wistam skriver gripande om sorgen.

”Ofattbart sorgligt. Fan, fan,fan. 19 år. Hans liv hade precis börjat. Så talangfull. Så mycket kvar att ge. Blir så rädd. Gråter fast jag inte ens kände honom. Vart är vårt samhälle påväg?”, skriver hon på Instagram och fortsätter:

”Varför lurar vapen och droger runt varje hörn? Styrkekramar till hans familj och vänner. Fan….”.

Anna Books gripande ord

Även artisten Anna Book skriver om tragedin.

 Ännu en ung människa dödad och för vad? Beklagar sorgen till Nils ” Einar ” Grönbergs Mamma, Pappa och övriga anhöriga, er smärta måste vara bottenlös och jag är så ledsen för er skull. Så många liv som släckts i onödan och så många familjer som lider oavsett ursprung och bakgrund, den här gangsterkulturen måste sluta att glorifieras. Det gör så ont att höra om allt detta meningslösa hatet och våldet bland våra unga – något måste göras åt allt detta romantiserande kring droger, våld, pengar, hot och vapen. På något vis måste det få ett slut. Så många, allt för många mår dåligt och det finns på riktigt ingen hjälp att få för alla dem som lider”, skriver hon och fortsätter:

Anna Book. Foto: Youtube/TV4

” Önskar bara människor väl och inget illa eller dömande alls åt något / några håll, inte därför jag berör detta så snälla håll god ton om du tänker kommentera. Skulle bara önska att hela den här våldsamma och glorifierade gangsterkulturen kunde nolltolereras för människor, unga, äldre och familjer lider pga allt våld, droger och död. Det måste få ett slut på något sätt, igår vid 23 tiden gick jag och la mig tryggt i mitt hem samtidigt sköts Einar till döds, han var 19 år – Jag vet att många tycker att som man bäddar får man ligga”.

”Jag vill att vi alla tar ett större gemensamt ansvar och inte gör det så lätt för oss genom att använda sådana uttryck. Livet är mer gråzoner och inte alltid så svart och vitt – vi ser inte hela bilden förens alla puzzelbitar är på plats och ibland behöver man även ett visst avstånd för att se allt riktigt klart och framför allt förstå. Så låt oss försöka att vara mindre dömande och själva snabba på att trycka på avtryckaren. Vila i frid alla unga människor som mist sitt liv pga. allt meningslöst hat, våld och droger”.

Jonas Gardells sorg

Författaren Jonas Gardell skriver också om på sin Instagram.

”Han blev bara 19 år. Lika gammal som min son. På bilden har han en likadan keps som min son hade för några år sen (fast min unges var en piratkopia.) Föräldern i mig reagerar med ryggmärgen. Det är ju bara ett barn. Och jag tänker på alla mammor och pappor som förlorar sina ungar. Jag kan inte ens börja att föreställa mig smärtan. Hur går man vidare? Hur fortsätter man andas? Jag kan inte ens föreställa mig det. Att befinna sig i det efteråt där allting för alltid blivit försent”, skriver han.

Kaspersens och Dannys ord

Även folkkära tv-profilen Kristin Kaspersen skriver om sorgen, och att hon tänker på artisten och hans familj i denna svåra tid.

”Det räcker nu! Vila i frid Einar. Mina tankar går till han familj och vänner”, skriver hon.

Folkkära artisten Danny Saucedo skickar också sina tankar till familjen.

”Vaknar med sorg. Helt jävla obeskrivligt. Musikbranschen MÅSTE ta avstånd från gärngkriminaliteten! Tankarna går till din familj och nära. Vila i frid Nisse”, skriver han i en story på Instagram.

Danny Saucedo
Foto: Instagram

Nära vännen Victor Leksell om saknaden

En person som dessutom arbetat nära tillsammans med rapparen Einar är populära artisten Victor Leksell.

Einar
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Popstjärnan Victor Leksell skriver tidigt under morgonen på Instagram att han alltid känt sig som en ”stolt storebror” till Einár.

”Fan Nisse min älskade vän. Det skulle inte sluta så här. Jag vet att du ville bort bror.”

”När du och jag pratade fanns ingenting annat än skapandet och musiken. Vi ville att alla skulle få höra den fina jävla låten du och jag har gjort och försökt att få ut i ett år. Vi längtade efter att stå där på nån festival och få sjunga den tillsammans.”, skriver Leksell och fortsätter:

”Den Nisse som jag fick äran att lära känna var en varm och kärleksfull kille och det är så jag kommer minnas dig för alltid. Fan att det skulle bli såhär. Min älskade vän, Vila i frid. Vi ses på andra sidan”.

Vi beklagar så sorgen. Vi tänker på Einar och hans familj. Vila i frid, hoppas du har det bra var du än är!