Vännerna såg Barbro Hörberg tyna bort – efter hennes död kom hemligheten hon försökt dölja fram

Barbro Hörberg var en av våra största vispionjärer och på 1960- och 1970-talet satte hon ett enormt avtryck på den svenska musikscenen.

Men mitt under karriären drabbades hon av en allvarlig sjukdom, som hon höll hemlig, och som 43-åring avled hon.

I en intervju med Göteborgs-Posten har hennes bror berättat om stjärnans sista tid i livet.

–Det var svårt för oss alla, har Hans Hörberg sagt.

Barbro Hörberg föddes den 9 september 1932 i Göteborg.

När hon var två år gammal förändrades livet drastiskt efter att hennes morfar plötsligt avlidit. Enligt Svenska Öden & Äventyr ledde detta nämligen till en omvänd klassresa.

Hennes morfar hade genom spel och dåliga ekonomiska affärer förlorat vad som tidigare varit ett framgångsrikt charkuteri.

Något som påverkade familjen stort.

”Man sneglade uppåt och aktade sig nedåt”

Enligt sajten gjorde hennes pappa Torsten det han kunde för att försörja familjen med lönen från anställningen på en grossistfirman.

”Den medelklass vi växte upp i var ingenting att vara stolt över. Man sneglade uppåt och aktade sig nedåt,” ska Barbro ha sagt enligt sajten.

Familjen valde att placera Barbro, som var äldst av fyra syskon, på den fina Kjellbergska flickskolan.

Det var där hon introducerades för musiken på allvar, och hittade kärleken till att stå på scenen.

Barbro Hörberg
Barbro Hörberg. Foto: Wikimedia commons

Därefter gick det snabbt för unga Barbro och redan som 15-åring gjorde hon sitt första riktiga scenframträdande i Mölnlycke.

Resten är, som man brukar säga, historia.

Barbro Hörbergs karriär

På 50- och 60-talet briljerade hon som revyartist, trubadur och skådespelerska. Hon samarbetade med stora namn inom branschen.

Enligt Svenskt kvinnobiografiskt lexikon jobbade hon med bland annat Povel Ramel, Lasse Dahlquist och Owe Thörnqvist.

Barbro var även en av de som startade litterära teaterkabarén på Ulla Winbladh 1959 tillsammans med bland annat Beppe Wolgers och Monica Nielsen.

Som musiker var hon influerad av fransk musik, ett land som hon hade väldigt nära hjärtat då hon vid två tillfällen bott där.

Utöver det var det jazz, klassiskt och folkmusik som inspirerade henne.

Bröt ny mark som visdiktare

Hon var en en av de första kvinnliga visartisterna som skrev egna texter, och blev på så sätt en sann pionjär.

Musiken skrev hon från ett kvinnligt perspektiv.

”Det finns så många killar i Sverige för närvarande som producerar härliga, skärpta och angelägna visor. Men av kvinnor om kvinnor? Jag vill gärna fylla en sån plats. Tjejen har fått hybris”, skrev Barbro Hörberg i ett brev från Paris enligt SKBL.

Tillsammans med Egil Johansen, Georg Riedel  och Rune Gustafsson begav hon även ut på turné med barnföreställningen ”Musik rät och snett,” som blev en stor succé.

–Även här var hon en föregångare. Hon tyckte att de traditionella barnvisorna med gullefjun och sotarmurrar var förlegade. Det skulle vara mer realistiska texter om barn för barn, har journalisten Alexandra Sundqvist, som skrivit biografin ”Barbro Hörberg : med ögon känsliga för grönt” 2018, sagt till Göteborgs-Posten.

Idag betraktas hennes album ”Med ögon känsliga för grönt” som en av de viktigaste svenska skivorna genom tiderna, enligt Swedish Hall of fame.

Var en empatisk person

Barbro brann för att ge en röst åt de som hade det svårt. Hemlösa, barn som blev utsatta för mobbing, och kvinnor i utsatta situationer.

–När man tolkar henne känner man hur empatisk hon är, hon tar ställning för dem som inte har någon egen röst. Till exempel i en av hennes mest kända låtar Gamla älskade barn är det en uteliggare som hon ser det lilla barnet i, har sångerskan Marita Rhedin sagt till Göteborgs-Posten.

Barbro blandade sårbarhet med styrka och hade en förmåga att väcka känslor med sina texter.

Barbro Hörberg
CA 1974 OKT Barbro Hörberg (1932-1976) sångerska och kompositör, porträtt troligen omkring 26:e oktober 1974. Foto: Lennart Nygren / SvD / TT Kod: 11014

Hennes personliga tilltal var något som berörde människor, har Alexandra Sundqvist förklarat för tidningen.

Barbros texter har tolkats av stora musiker såsom Monica Zetterlund, Anni-Frid Lyngstad, Lasse Berghagen, och Eva Dahlgren.

Mellan 1973-1975 gjorde hon sina mest uppskattade och uppmärksammade album. Men det ingen visste då var att stjärnan levde på lånad tid.

”När hon väl gick dit hade cancern spridit sig”

Enligt Svenska Öden & Äventyr började det hela med att det plötsligt högg till i Barbros rygg. När hon väl tog sig till sjukhuset för att undersöka saken var det redan för sent.

Läkarna bekräftade att hon hade drabbats av cancer, och att den redan hunnit sprida sig. Något som hon valde att hålla hemligt.

–Hon fick ont i ryggen men vägrade gå till doktorn och när hon väl gick dit hade cancern spridit sig, har hennes bror Hans Hörberg sagt till Göteborgs-Posten.

När hon 1976 skulle opereras valde hon att ljuga och säga att det var för att operera bort blindtarmen.

Lill-Babs fina gest

En av de enda som visste sanningen var kollegan och vännen Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

I slutet av Barbros liv besökte artisten flitigt sin vän med olika menyer från de finaste restaurangerna i stan, för att sedan åka och hämta maten.

– Jag har så goda minnen av Barbro men samtidigt gjorde det så ont att se henne tyna bort, berättade Lill-Babs i TV3 år 2012 enligt Aftonbladet.

Sjukdomen blev allt värre och på valborgsmässoafton 1976 dog Barbro Hörberg, omgiven av sin familj. Hon blev endast 43 år gammal.

Bakom sig lämnade hon en stor sorg. Inte minst för maken Jan, 5-åriga dottern Liza, föräldrarna Signe och Torsten, och sina syskon.

–Det var svårt för oss alla. Mamma Signe tog det väldigt hårt, har brodern Hans Hörberg sagt till GP.

Idag är det många år sedan Barbro Hörberg lämnade oss. Men genom musiken lever hennes minne helt klart vidare.

2016 valdes hon in i ”Swedish Music Hall of Fame.”

Vila i frid, Barbro. Tack för all fantastisk musik.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...