Willie Andréason från Varuhuset är död – Per Ragnar minns sin vän

FOTO: Youtube/TT

Skådespelaren Willie Andréason somnade in den 18 mars i år, 85 år gammal. Genom åren syntes han i en mängd filmer och tv-serier, så som ”Hedebyborna” och ”Rederiet”. Men det många kanske mest minns honom för är rollen som Lennart i 80-talssåpan ”Varhuset”.

Skådespelarkollegan Per Ragnar var nära vän till Willie. De jobbade också ihop under inspelningen av en annan klassiker, ”Någonstans i Sverige”, från 1973.

Orden om Willie Andréason: En otroligt ömsint kille

För Expressen berättar han att de talades vid i telefon fyra dagar innan Willie gick bort.

– Han sa ”Hej Per, jag tror att jag har tre, fyra dagar kvar att leva”, säger Per Ragnar till tidningen.

– En otroligt ömsint kille som kunde låta lite sturig för att rösten var sådan. Men det fanns alltid en glimt i de där bruna ögonen, säger skådespelarkollegan och nära vännen Per Ragnar.

Willie Andréason hade en gedigen karriär och på senare år syntes han i filmer som ”Masjävlar”, ”Män som hatar kvinnor” och Wallander-filmen ”Sorgfågeln” från 2013, skriver Expressen. Han medverkade även i ”Tyskungen”, baserad på Camilla Läckbergs bok.

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX / TT

Per Ragnar: Blir ju tomt

Per Ragnar säger i intervjun med Expressen att Willie Andréason var blind de fem sista åren, men fortfarande klar i tanken. Deras samtal handlade ofta om kollegor som gått bort.

– Alla drar ju nu. Loffe, Gösta Ekman, Kim Anderzon. Alla de man jobbat med, säger Per Ragnar till Expressen.

– Det blir ju tomt. Gösta och jag träffades senast tre veckor innan han försvann till Ersta sjukhus. Vi promenerade ofta på Södermalm och mindes. Men, men, livet går alltid vidare. Man får vara tacksam för det man har.

Här nedan hittar du ett klipp från Varuhuset där Willie visar vilken fantastisk underhållare och skådespelare han var:

Tack för alla fantastiska stunder du bjudit på. Vila i frid, Willie!

Exit mobile version