Foto: AP/TT

7-åriga prinsessans tårar – gripande gesten för Elizabeth lämnar ingen oberörd

Känslorna blev starka för den unga prinsessan Charlotte.
När sjuåringen skulle ta avsked av sin älskade gammelfarmor drottningen föll tårarna nedför hennes kinder.
Samtidigt hedrade hon Elizabeth på ett mycket vackert vis.

På måndagen begravdes drottning Elizabeth II i London. Därmed gick också en epok i graven – efter 70 år på tronen, längst någonsin i Storbritanniens historia.

Elizabeth avled den 8 september och blev 96 år gammal.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Statsbegravningen skedde i Westminster Abbey klockan 12 svensk tid, och vid 20.30-tiden på måndagen väntades Elizabeth föras till den sista vilan i St Georges kapell i Windsor, där det senare genomfördes en privat jordfästning för de närmaste, uppger SVT.

Elizabeth fick då vila vid sin make prins Philips sida.

Strax efter 13 på måndagen gick begravningsgudstjänsten i Westminster Abbey mot sitt slut. Känslorna var mycket starka i kyrkbänkarna.

Artikeln fortsätter under bilden.

Drottning Elizabeth
Foto: Shutterstock

– Ceremonin var varm och personlig, och man såg på gästerna att det var väldigt sorgset, säger hovexperten Roger Lundgren som kommenterade den känslosamma sändningen, i SVT.

Lundgren, som genom åren gjort sig känd som en av Sveriges främsta experter på kungahuset, har skrivit flera böcker om Europas kungligheter, bland annat vår egen drottning Silvia.

Bland gästerna i Westminster Abbey fanns förstås den närmaste familjen. Tronarvingen prins William och prinsessan Kate hade sällskap av två av sina tre barn – prins George, 9, och prinsessan Charlotte, 7. Fyraårige lillebror prins Louis fanns inte på plats.

– Prins Louis är inte med, han är för liten. Det har föräldrarna bestämt, säger SVT:s expertkommentator, hovexperten Roger Lundgren i sändningen från begravningsceremonin i Westminster Abbey.

LÄS MER: 4-årige prins Louis hjärtskärande fråga om gammelfarmor Elizabeth – efter hennes död

Prinsessan Charlottes fina gest på begravningen – hedrar Elizabeth

Prinsessan Charlotte noggrann att följa det kungliga protokollet. På bilder från begravningen kunde hon ses till att buga för sin avlidna gammelfarmor drottningen, när hon tog på hatten samtidigt som hon bugade med huvudet för Elizabeth.

Här nedan ses hon tillsammans med sin bror George, mamma Kate, samt prins Harrys maka Meghan Markle.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Phil Noble/Pool Photo/AP/TT

På sin svarta dräkt bar prinsessan Charlotte en brosch formad som en häst för att hedra sin gammelmormor. Prydnadsnålen hade hon fått i gåva av just drottning Elizabeth, som älskade hästar, skriver People.

Känslorna blev starka för den unga prinsessan, som i ett senare hjärtskärande ögonblick kunde ses låta tårarna rinna nedför sina kinder under begravningen. Sjuåringen stöttas här av mamma Kate som kramar om dottern. Intill syns storebror George, drottninggemålen Camilla samt Meghan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: AP Photo/Martin Meissner/TT

Drottning Elizabeth begravs i St Georges kapell i Windsor Castle, vid sidan av sin make prins Philip som avled i april förra året.

Den nyblivne kungen Charles III har tidigare berättat om den stora sorgen.

– Vi sörjer djupt bortgången av en älskad monark och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes bortgång kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen, har kung Charles tidigare sagt i ett uttalande enligt brittiska medier.

Foto: Usama-Abdullah Designer / Shutterstock.com

Vila i frid, drottning Elizabeth.