Attacken mot kung Charles – här fångas utbrottet med tårtan på film

Den kusligt lika vaxdocka som ska föreställa kung Charles och finns på Madame Tussauds i London har utsatts för en attack. Kuppen fångades på film när aktivister klev fram och kastade en chokladtårta i kungens ansikte. 

De senaste dagarna har aktivister utfört olika protest-attentat mot kända skapelser i London och Berlin för att göra sin åsikt hörd. 

Aktivister går till attack

Allt började för några dagar sedan när Van Goghs kända målning Solrosor (1886–1889) som finns på National gallery i London, blev dränkt i tomatsoppa. 

Foto: Martin Meissner/TT

Bakom attentatet låg klimataktivister från organisationen Just stop oil, som vill att regeringen ska stoppa all ny olja och gas. 

På söndagen var det dags för ännu en attack, men denna gång i Berlin. Aktivister från gruppen Letzte Generation (Sista Generationen, översatt) kastade potatismos på målningen ”Les Meules” av Claude Monet på Barberini-museet i Potsdam.

Redan nästa dag var det dags för ännu en attack, återigen i London, och nu var det prins Charles som stod i centrum, vilket BBC rapporterat om. 

Kastade tårta i ansiktet

På museet Madame Tussauds finns stora celebriteter avbildade i form av verklighetstrogna vaxdockor. Under måndagen tog sig aktivister från organisationen Just Stop OIl fram och kastade en chokladtårta i ansiktet på Kung Charles avbildning. 

Foto: Hannah Mckay

Organisationen har själv delat attacken på Twitter, och i videon kan man höra hur en anställd på museet ber dem sluta. 

– Vetenskapen är tydlig. Kravet är enkelt: stoppa bara ny olja och gas. Det är lätt som en plätt, svarar en av aktivisterna då. 

LÄS MER: Diana förutspådde sin egen död – orden om Charles i handskrivna brevet ger oss kalla kårar

”Era handlingar är meningslösa”

Videon spreds snabbt som en löpeld under måndagen, och den har delat folket i två läger.

”Fortsätt så gott folk. Vi kan inte misslyckas. Folk har börjat lyssna”, skriver en person.

”Kung Charles är en välkänd långsiktig miljöaktivist och global influerare och stor talesperson i kampanjen för att stoppa fossila bränslen. Era handlingar är meningslösa och alienerar många sanna anhängare för global förändring av fossila bränslen och försvagar argumentet – försök att läsa hans bok Harmony”, skriver en annan.