Avslöjandet om kung Charles ekonomi – därför får han inte mer i plånboken

Kung Charles.

Kung Charles och premiärministern Rishi Sunak.

Konflikter, skandaler och dödsfall har präglat året i det brittiska kungahuset, och kung Charles försöker just nu anpassa sig till sin nya roll som kung över Storbritannien. I arbetet ingår bland annat nära samarbete med landets nya premiärminister, och nu avslöjar brittisk media en detalj viktig gällande kungens ekonomi.

Bara två dagar innan sin bortgång den 8 september hälsade drottning Elizabeth Liz Truss välkommen till posten som premiärminister.

En av de som verkade ha blandade känslor kring den nya premiärministern var kung Charles, som enligt BBC ska ha haft ett uppseendeväckande återseende med henne efter att hon tillsatts:

”Ers Majestät, kul att se dig igen”, Sa Liz Truss till kung Charles under mötet tidigare i höstas.

”Tillbaks igen?”, svarade kung Charles.

”Ja, det är ett stort nöje”, försökte Liz Truss.

”Åh kära nån, åh kära nån. Hur som helst”, fortsatte Charles.

Avgick efter en månad

Den 20 oktober, knappt en månad efter att Liz Truss klivit på posten som landets premiärminister, avgick hon.

LÄS MER: Diana förutspådde sin egen död – orden om Charles i handskrivna brevet ger oss kalla kårar

Uppdraget tilldelades då den tidigare finansministern Rishi Sunak, som enligt Fortune med sina 42 år är den yngste premiärminister som Storbritannien haft. Han är också den första “färgade”, enligt tidningen. 

Kung Charles och Storbritanniens premiärminister. Foto: Aaron Chown/TT

Rikare än kung Charles

Men det är inte bara där som den nya premiärministern briljerar. När det kommer till ekonomiska tillgångar har det visat sig att den unge premiärministern sitter på en större förmögenhet än självaste kungen haft att röra sig med. 

Rishi Sunak och hans fru – Akshata Murty, har tillsammans tillgångar till ett nettovärde av cirka 730 miljoner pund (cirka 9 miljarder SEK), enligt Sunday Times. Detta gör paret till det 22:a rikaste paret i Storbritannien. 

Kung Charles. Foto: Shutterstock

Innan drottningens bortgång som gav Kung Charles ett arv hade han och hustrun Camilla en förmögenhet på cirka 440 miljoner pund, vilket är nästan hälften av premiärministerparets guldgruva. 

Kung Charles arv

Läget har dock förändrats efter drottningens bortgång. Enligt Forbes ska Charles nu övervaka 42 miljarder dollar i tillgångar som drottningen lämnat efter sig.

Svårt att betala elräkningen

Vad det gäller den nya premiärministerns redan stora summa tillgångar ska en del av förmögenheten enligt Fortune och BBC komma från Rishi Sunaks hustru Narayana Murthys familj. Hennes far är nämligen en av de rikaste personerna i Indien. 

Enligt uppgifter från Office for National Statistics (ONS) har nästan hälften av alla Storbritanniens vuxna invånare svårt att ha råd med sina eliräkningar, hyror eller bolånebetalningar.

Detta innebär att Storbritanniens nya styre har en tuff tid framför sig. 

”Jag dömer inte människor efter deras bankkonton, jag dömer dem efter deras karaktär, och jag tror att folk kan döma mig efter mina handlingar under de senaste åren,” sa den nya premiärministern till BBC Radio tidigare. 

LÄS MER: Charles drastiska beslut – gör sig av med mamma Elizabeths älskade vänner

Exit mobile version