Beskedet: Därför stoppas Victoria från Elizabeths begravning

Så här representeras det svenska kungahuset på drottning Elizabeths begravning.

På måndag den 19 september tar den brittiska kungafamiljen och hela det brittiska folket farväl av drottning Elizabeth II.

Då begravs den historiska monarken som alltså regerade Storbritannien och Samväldet i hela 70 år och 214 dagar – rekord genom alla tider.

Foto: Shutterstock/SRichardImages

Det var den 8 september 2022 som världen nåddes av beskedet att den historiska drottning Elizabeth av Storbritannien gått ur tiden.

Den brittiska monarken lämnade jordelivet och en hel värld i sorg.

I ett pressmeddelande berättade Elizabeths son, den nye kungen Charles III känslosamt om den enorma sorg och saknad som kungafamiljen nu känner efter Elizabeths bortgång.

– Min älskade mors bortgång, hennes majestät drottningen, är en av de största sorgerna för mig och min familj, sa Charles i ett uttalande enligt brittiska medier.

Foto: Shutterstock/ComposedPix

– Vi sörjer djupt bortgången av en älskad monark och en mycket älskad mor. Jag vet att hennes bortgång kommer att kännas djupt i hela landet, rikena och samväldet, och av otaliga människor runt om i världen, skrev Charles.

– Under denna period av sorg och förändring kommer min familj och jag att bli tröstade och upprätthållna av vår kunskap om den respekt och djupa tillgivenhet som drottningen besatt så vidsträckt.

Kungen och drottning Silvia till Elizabeths begravning

På måndag den 19 september begravs Elizabeth i Westminster Abbey, London, uppger det brittiska hovet. På plats kommer massor av prominenta gäster att finnas. I den historiska katedralen från 1200-talet i centrala London kommer kyrkbänkarna att fyllas då statschefer, kungar och drottningar från världens alla hörn väntas närvara för att ta ett sista farväl av den historiska drottningen.

Nu har även det svenska kungahuset meddelat att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kommer att närvara vid begravningsgudstjänsten. Det framgår av kungafamiljen officiella kalender som finns publicerad på hovets hemsida.

Där står att kungen och drottningen kommer att närvara på plats i Westminster Abbey för att ta ett sista avsked av drottning Elizabeth II.

Det betyder samtidigt att exempelvis tronarvingen kronprinsessan Victoria inte kommer att närvara.

Enligt ansedda kungliga magasinet Svensk damtidning beror det helt enkelt på att kronprinsessan är ”ett hack för långt ner” och därmed inte följer med till begravningen som alltså väntas fyllas till sista bänkrad.

Dagarna innan begravningen kommer drottningen att ligga på lit de parade i Westminster Hall, för allmänheten att visa sin respekt.

Foto: Jessica Gow/TT

Kungens ord efter drottning Elizabeths död

Efter beskedet om drottning Elizabeths bortgång på torsdagen den 8 september gjorde kung Carl Gustaf ett särskilt uttalande.

– Med sorg har min familj och jag i dag mottagit beskedet att min kära släkting, Hennes Majestät Drottning Elizabeth II, har gått ur tiden, skrev kung Carl XVI Gustaf i ett uttalande efter Elizabeths bortgång.

Foto: Shutterstock

Han hyllade Storbritanniens drottning för sina över 70 år i tjänst.

– Drottningen tjänade sina länder och Samväldet med en enastående hängivenhet och pliktkänsla. Hon har varit ständigt närvarande, inte bara i det brittiska samhället utan även internationellt. Därtill har hon i alla år varit en god vän till min familj och en länk till vår gemensamma familjehistoria, skrev kungen och fortsatte:

– Vi framför våra kondoleanser till Drottningens familj och till hennes folk.

Foto: Linda Broström/Kungahuset