Foto: Claudio Bresciani & Henrik Montgomery/TT

Bildextra: Victorias underbara comeback – kronprinsessan strålar på nya bilderna

Här gör Victoria efterlängtad comeback!
Kronprinsessan strålar på de nya bilderna när den kungliga hösten drog i gång på allvar.

Förra året var det ”bara” kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia som representerade kungafamiljen vid det viktiga åtagandet – riksmötets högtidliga öppnande.

Kungen håller traditionsenligt tal till riksdagsledamöterna när riksdagsåret drar i gång på hösten. Men förra året var som bekant ett ovanligt år på många sätt. Coronapandemin påverkade det mesta i tillvaron – så även riksmötets öppnande.

Då – 2020 – medverkade kungen och drottningen vid öppnandet av den kraftigt bantade riksdagen till följd av pandemin och de då gällande restriktionerna. Detta efter en frivillig överenskommelse mellan partierna, med 55 närvarande ledamöter. Antalet ledamöter fördelades så att partiernas proportionella andel av mandaten inte påverkades. Riksmötets öppnande 2020 var en av få programpunkter där kungen och drottningen närvarade som vanligt.

– Mycket under hösten kommer säkerligen handla om att se, uppmärksamma och stödja olika organisationer och de som varit extra drabbade. Även om det delvis har gjorts under våren, så är en av deras viktigaste uppgifter nu att stödja Sverige, sade hovets informationschef Margareta Thorgren då, till Expressen.

Victoria och Daniel tillbaka på riksmötets öppnande

Nu skriver vi 2021 – och på tisdagen var det åter dags för riksdagen att dra i gång ett nytt år. Men den här gången fanns såväl kronprinsessan Victoria som prins Daniel också med vid den högtidliga ceremonin som också sändes i SVT.

Kronprinsessan strålade på bilderna utanför riksdagshuset! Här bredvid mamma drottningen och maken, prins Daniel.

STOCKHOLM 20210914 Drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel anländer till riksdagshuset för att delta i riksmötets öppnande. Foto: Claudio Bresciani / TT

Ceremonin skedde som vanligt i riksdagens kammare, och inför densamma färdades kungaparet och kronprinsessparet i hästanspänd kortege från Kungliga slottet till riksdagshuset. Där väntade talmannen Andreas Norlén på det kungliga sällskapet och tog emot dem på trappan.

”På Riksplan paraderade grenadjärer ur Livgardet och Arméns musikkår konserterade”, skriver hovet på sin hemsida.

Kungens ord i riksdagen

Kungen förklarade riksmötet och riksdagsåret 2021/22 för öppnat. I talet till ledamöterna sade han bland annat:

– Var och en av oss har ett ansvar att sörja för att varje barn i vårt land ges en trygg uppväxt, bra värderingar och goda möjligheter att utvecklas, sade kungen i talet.

– Ärade ledamöter. De beslut ni fattar i denna kammare formar vårt land. I varje ögonblick är ni med och skapar Sveriges framtid. Jag önskar er, valda ombud för Sveriges folk, kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete, sade kungen.

STOCKHOLM 20210914 Drottning Silvia, kung Carl Gustaf, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och statsminister Stefan Löfven (S) i plenisalen i riksdagshuset i samband med riksmötets öppnande. Foto: Henrik Montgomery / TT

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar på vår Facebook-sida!