Brittiska kungahuset rasar mot scenerna i nya The Crown: ”Fyllt med lögner”

Tusentals väntar ivrigt på en ny säsong av populära Netflix-serien “The Crown”, som släpps den 9 november. Men medlemmar av det brittiska kungahuset som porträtteras är allt annat än glada över vad som ska sändas. 

”The Crown” är en amerikansk-brittisk dramaserie som skildrar drottning Elizabeth II:s tid som regerande drottning från trontillträdet 1952 och framåt i tiden. Serien gjorde omedelbar succé när den hade premiär på Netflix, och nu väntar många på den nya säsongspremiären den 9 november

Men det som skildras i den nya säsongen är inte till fördel för vissa medlemmar av det brittiska kungahuset

Ville stoppa scener från att visas

Kung Charles och hustrun Camilla. Foto: Martin Meissner/TT
Kung Charles och hustrun Camilla. Foto: Martin Meissner/TT

Enligt NUK ska medlemmar av det brittiska kungahuset vädjat om att hålla vissa händelser borta ur serien, men Netflix har inte lyssnat.

”Netflix och skaparen Peter Morgan behandlar dem med iskallt förakt”, skriver skribenten Christopher Stevens, som har sett den andra säsongen, i Daily Mail

William Shawcross, som författat boken “Queen Elizabeth, The Queen Mother”, har en god insyn i den brittiska kungafamiljen, efter alla år han samlat material till sin bok. 

”Fylld med lögner”

Den kända författaren och kommentatorn riktar skarp kritik mot serien, och beskriver den som medvetet “smärtsam” för den brittiska kungafamiljen. 

I ett brev till The Telegraph skriver William Shawcross att The Crown var en ”avskyvärd serie, fylld med lögner och halvsanningar inkapslade i spets och sammet”.

Han fortsätter: 

”Det är förvånansvärt och medvetet sårande för enskilda medlemmar av kungafamiljen och offentliga tjänstemän som inte kan svara tillbaka, ännu mindre stämma dem på skadestånd”, skriver han.

Foto: Shutterstock

Bland annat pratas det om en scen där kung Charles ska ha sagt åt premiärministern att hans mamma borde avgå så att han kan bli kung. En scen som även kritiserats av tidigare premiärministern Sir John Major. 

LÄS MER: Attacken mot kung Charles – här fångas utbrottet med tårtan på film

Efter att ha sett den nya säsongen på förhand skriver skribenten Christopher Stevens enligt Daily Mail:  

”Charles, Philip, och ibland även drottningen, porträtteras med förakt som gränsar till hån. Tonårige prins William syns också i ett icke smickrande ljus, som lätt korkad och sur, medan brodern Harry kommer undan lätt och syns knappt”.

Har du sett serien The Crown? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet nedan.

LÄS MER: Kung Charles utbrott fångas av kameran – detaljen som får honom att tappa det: ”Nervpåfrestande”