Därför avvek drottning Silvia plötsligt – hovet bekräftar sjukdomsbeskedet: ”Drottningen blev…”

Ett nytt arbetsår i riksdagen inleds med ett riksmöte där den svenska kungen och drottningen närvarar. Under tisdagen fanns kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på plats för det traditionella öppnandet, men när det vankades konsert på kvällen fick kungen gå utan sin drottning. Nu berättar hovet varför drottning Silvia avvek. 

Tisdagen den 27 september var det dags att markera starten på ett nytt arbetsår i riksdagen genom en formell sammankomst där kungen lämnar över ordet till talmannen. 

I vanlig ordning av ett riksmöte fanns stadshuvudet på plats, denna gång i sällskap av drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia

Talmannen och drottning Silvia.
Talmannen Andreas Norlén och drottning Silvia. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigare år har man även kunnat se att prinsessan Madeleine, den yngsta i syskonskaran, deltagit i riksmötet. I år syntes dock prinsessan inte till, då hon enligt hovet ska ha lämnat svensk mark för USA där hon bor.  

Drottningen ville inte ta i hand

Under riksmötet 2022/2023 fanns även statsminister Magdalena Andersson (S) på plats, som placerades intill drottningen. 

När bilder och video från sammankomsten publicerades i media var det flera som reagerade på att drottning Silvia, till skillnad från andra, inte tog talmannen Andreas Norléns hand. En förklaring till det kan vara det som hovet senare kom att bekräfta.  

LÄS MER: Drottning Silvias markering framför riksdagens talman – ögonblicket fångades av kameran

Statsminister Magdalena Andersson (S) och drottning Silvia.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och drottning Silvia under riksmötets öppnande på tisdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT 

Efter den formella sammankomsten skulle kvällen avslutas med en konsert i konserthuset på Hötorget i Stockholm. När kungen klev ur hovstallets bil strax efter klockan 19 på kvällen saknades Silvia

Anledningen ska varit en förkylning som utvecklades under dagen, och som gjorde att drottningen valde att avstå festligheterna under konsertkvällen. 

”Lätt förkylning. Därför valde drottningen att avstå konserten. Det handlar om respekt för andra inbjudna gäster”, skrev hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms enligt Svensk Dam.

Hon bekräftar samma sak för tidningen Hänt.

”Drottningen blev under dagen förkyld och valde därför att hålla sig hemma.”.

Hovet om covid-19

Det ska dock inte vara tal om någon Covid-19-smitta, enligt tidningen som pratat med hovet, utan ett vanligt förkylningsvirus.

”Ja hon har testat sig och det var negativt”, skriver Margareta Thorgren i ett sms till Svensk Dam.

Nu hoppas vi att drottning Silvia kryar på sig snabbt. Skicka gärna några peppande styrkekramar i kommentarsfältet på Facebook.