Därför får prinsessan Christina ta emot medalj – av sin bror kungen

Här gör prinsessan Christina, Fru Magnuson, 78, comeback i rampljuset.
På onsdagen fick hon ta emot den prestigefyllda hovmedaljen av sin bror kung Carl XVI Gustaf.

Prinsessan Christina, Fru Magnuson, är kung Carl XVI Gustafs storasyster, och yngst i syskonskaran som populärt brukar benämnas som ”Hagasessorna”. Hon är den av systrarna som oftast utfört officiella uppdrag åt monarkin, vilket tilltog efter hennes mors prinsessan Sibyllas död.

Den i dag 78-åriga prinsessan har bland annat fungerat som arbetande styrelseordförande 1993-2002 för Svenska Röda Korset, och även varit ledamot för internationella Röda Korset.

För några år sedan, i samband med 75-årsdagen, meddelade Christina att hon ämnade att dra in på sina officiella uppdrag och i stället leva mer av ett pensionärsliv, berättade hon i en stor intervju med TT.

Här får Christina ta emot hovmedaljen av kungen

Nu har Christina prisats för sina insatser – av sin egen lillebror, kung Carl XVI Gustaf. På onsdagen var hon kallad till slottet för att ta emot medaljen H.M Konungens medalj, även kallad hovmedaljen.

STOCKHOLM 20211020 Prinsessan Christina, fru Magnuson får medalj i 12:e storleken av kung Carl Gustaf tillsammans med drottning Silvia vid en medaljutdelning i Lovisa Ulrikas matsal på Stockholms slott. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Prinsessan Christina var den enda av onsdagens medaljörer som fick ta emot kungamedaljen av 12:e storleken med briljanter i kedja.

På hovets hemsida beskrivs varför den populära ”Hagasessan”, som tjänat den svenska monarkin i decennier, nu får ta emot medalj av sin bror, kungen.

”För stora ideella samhällsinsatser på flera områden”, skriver hovet.

Även medaljen Litteris et Artibus delades ut på onsdagen, till bland andra artisterna Peter Jöback och Jill Johnson, samt volontären Elise Lindqvist, även kallad ”Ängeln på Malmskillnadsgatan”. Medaljen instiftades 1853 och delas ut till personer som gjort ”framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur”.

Stort grattis till alla pristagare!

Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!