Därför firas inte prins Gabriel av kungahuset – kungens beslut

Foto: Instagram @prinsparet

Därför firas inte prins Gabriel av kungahuset – kungens beslut

Prins Gabriel fyller tre år – men från hovets sida är det tyst!

I dag 31 augusti fyller prins Carl Philips och prinsessan Sofias yngste son Gabriel tre år. I familjen ingår också som bekant storebror prins Alexander, 4.

Prinsparet har under dagen uppmärksammat lillprinsens födelsedag även offentligt via sociala medier. Men från hovet är det tyst.

Vi reder ut anledningen bakom.

Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

Det var i oktober förra året som kungen meddelade sitt beslut att minska på kungahuset. Carl Philips barn och Madeleines barn kommer inte längre ingå i kungahuset. Däremot är de förstås fortfarande en del av kungafamiljen.

”H.M. Konungen har beslutat om förändringar i Det Kungl. Huset. Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skrev hovet då i ett pressmeddelande.

”H.M. Konungens beslut innebär att DD.KK.HH. Prins Carl Philips och Prinsessans Sofias barn samt H.K.H. Prinsessan Madeleines och Herr Christopher O’Neills barn inte längre kommer att tillhöra Det Kungl. Huset” skriver hovet.

Därför är det ingen överraskning att det inte blir någon officiell grattis-hälsning via sociala medier eller på hovets hemsida när prins Gabriel på måndagen fyllde tre år.

Däremot uppmärksammades det förstås privat av kungafamiljen, och i sociala medier har prins Carl Philip och prinsessan Sofia hurrat för sin prins.

Vi säger grattis till prins Gabriel på 3-årsdagen!