Därför kan Silvia be kungen kliva åt sidan – avgörande kravet på maken: ”Enda möjligheten”

Kung Carl XVI Gustaf tänker sitta kvar på tronen tills sina sista dagar.
Men en sak skulle kunna få honom på andra tankar, menar journalisten Gabriella Morales-Casas.
– Den enda möjligheten till abdikation jag ser nu kan vara om drottningen ber honom att göra det, säger hon till Nöjeslivet.

I dag på valborgsmässoafton den 30 april 2024 flaggar vi för kung Carl XVI Gustaf.

Sveriges monark, som i september firar 51 år på tronen, är redan historisk som den längst regerande regenten i vårt lands historia.

Kung Carl Gustaf tog över tronen efter sin farfar kung Gustaf VI Adolf den 15 september 1973. Tre år senare äktade han sitt livs kärlek – drottning Silvia.

De möttes för första gången under sommarolympiaden i München 1972 och det sade klick.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Att kungen blev just kung vid så pass ung ålder berodde förstås på att hans egen far, arvprins Gustav Adolf, förolyckades vid en flygkrasch utanför Köpenhamn 1947.

Kungen berättade i dokumentärfilmen ”Kungen och jag”, som sändes i SVT under jubileumsåret, att pappans död inte var något som man talade om inom familjen.

– Man kände att det var minerat. Man vågade aldrig fråga, säger kungen i filmen

Kungen beskriver det som att det var tack vare tidningarna som han började förstå vad som hänt med hans pappa – då var han själv i tonåren.

– Det var tabu. Fortfarande när jag var 13-14 år så hade jag ingen aning om vad som hänt, säger kungen.

På frågan om det var en stor sorg svarar kungen:

– Ja, man vågade inte röra det. Så kände jag det i alla fall.

I SVT-filmen ”Kungen och jag” gjorde kungen också klart för alla att han tänker sitta kvar på sin post tills han dör.

Sedan dess har det hänt en del i Europas monarkier – framför allt i Danmark där kungens kusin drottning Margrethe nyligen abdikerade från tronen.

Detta har på senare tid lett till spekulationer kring om inte kungen också kommer att följa i Margrethes spår och lämna tronen innan sitt frånfälle. En som misstänker att så kan bli fallet är författaren och historikern Herman Lindqvist, som i Sveriges Radio förklarat att han tror kungen kan abdikera om sex år.

I SVT:s ”Året med kungafamiljen”, där även drottning Silvia medverkade, berättade kungaparet också om vilken glädje de känner över att få representera Sverige och kungahuset tillsammans på sina resor runtom i landet och världen.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20240410 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Jacob Mühlrads klarinettkonsert i Berwaldhallen. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20240410 Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till Jacob Mühlrads klarinettkonsert i Berwaldhallen. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Det är väldigt tacknämligt på något sätt. Nu kanske det låter lite tråkigt, men om man är två stycken så ser man ju tvåa saker från två håll. Vi har fyra ögon och så vidare. Man uppfattar allting på olika sätt. Sen kan man diskutera när man kommer hem. Det är klart att det underlättar enormt att ha någon vid sin sida som man kan hjälpas åt, självklart, sade kungen i ”Året med kungafamiljen”.

Han kategoriserade då arbetet med drottningen som ett lagarbete.

– Vi är ett team eller vad man ska kalla det för. Vi jobbar mycket gemensamt. När är i Sverige och reser runt är vi tillsammans och då representerar vi familjen, monarkin, historien och framtiden.

Ett bra exempel på kungaparets representation skedde i mitten på mars, då Sveriges kungapar var på statsbesök i Mexiko med syfte att främja de båda ländernas relationer.

Artikeln fortsätter under bilden.

En månad dessförinnan hade en mexikansk delegation rest till Stockholm där kungen och drottningen tog emot på slottet.

En av de särskilt utvalda journalisterna som fick närvara vid detta besök var den profilerade tv-producenten och hovexperten Gabriella Morales-Casas.

När Nöjeslivet frågar Morales-Casas vad hon tror om kungens framtid på tronen blir svaret:

Artikeln fortsätter under bilden.

– Jag har nyligen varit tillräckligt med kungen för att tro att han inte kommer gå någonstans inom en snar framtid, säger hon och fortsätter:

– Han är energisk, engagerad och fortfarande frisk att regera. Vi måste se hur de närmaste åren blir vad gäller hälsa och energi.

Morales-Casas misstänker dock emellertid att en viktig detalj skulle kunna få kungen på andra tankar: drottning Silvia.

– Den enda möjligheten till abdikation jag ser nu kan vara om drottningen ber honom att göra det, ifall hon skulle känna sig trött, säger hon.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240130 Drottning Silvia, Frankrikes president Emmanuel Macron, kung Carl Gustaf och fru Brigitte Macron i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet. Frankrikes Emmanuel Macron och hans fru Brigitte är i Sverige på ett två dagar långt statsbesök. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM, SVERIGE 20240130 Drottning Silvia, Frankrikes president Emmanuel Macron, kung Carl Gustaf och fru Brigitte Macron i Lovisa Ulrikas matsal på Kungliga slottet. Frankrikes Emmanuel Macron och hans fru Brigitte är i Sverige på ett två dagar långt statsbesök. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vad är dina tankar om detta? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev