Därför lämnas prinsessan Sofia och prins Carl Philip utanför stora firandet på nationaldagen – hovet bekräftar

Nej, det blir inget stort nationaldagsfirande i år heller.
Så här liten blir kungafamiljens representation på Skansen.

Nationaldagsfirandet blir i år på en söndag, den 6 juni. Vi har genom åren gjort oss vana vid att se den svenska kungafamiljen samlade sida vid sida för detta högtidliga ögonblick.

Men i år blir det inte så. Likt i fjol, när pandemin hade kopplat grepp om världen, blir det en mindre uppställning i år.

Kronprinsessan Victoria kommer att ta över kungens högtidliga uppgift som fanutdelare på Skansens scen, skriver Svensk damtidning. Kung Carl XVI Gustaf gör i stället ett anförande från Kungliga slottet.

Det innebär också att varesig prinsessan Sofia eller prins Carl Philip kommer att medverka i år.

STOCKHOLM 20191127 Prinsessan Sofia närvarar vid Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) rikskonferens och seminariet Ungas inflytande på Folkets Hus. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Vid tidigare nationaldagsfiranden har såväl kungaparet som kronprinsessparet och prinsparet funnits på plats, men så blir det alltså inte i dessa pandemitider. På lördagen när nationaldagen firas blir det i stället Victoria och Daniel som får stå för den kungliga glansen på Skansen, uppger tidningen.

STOCKHOLM 20180606 Hela kungafamiljen samlad under till det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Solliden på Skansen år 2018. Foto: Sören Andersson / TT

– Detta är ett undantagsår, precis som det var förra året, säger hovets informationschef Margareta Thorgren, till Svensk damtidning.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia blev dessutom nyligen föräldrar igen till prins Julian som föddes 26 mars i år.

Så blir nationaldagsfirandet i SVT

Nationaldagsfirandet kommer självklart också att visas i tv, och precis som förr om åren är det SVT som sänder.

Artister som Lisa Nilsson, Timbuktu, José González, hovsångerskan och sopranen Malin Byström, Amanda Ginsburg och nyligen Eurovision-aktuella Tusse Chiza bjuder tv-tittarna på underhållningen. Nationaldagens husband under ledning av Marika Willstedt och Arméns musikkår under ledning av Andreas Hanson finns också på plats på Skansen.

Sveriges före detta EU-minister Cecilia Malmström högtidstalar och fanutdelningen sköts av Kronprinsessan Victoria.

– Det är alltid härligt att få fira Nationaldagen eftersom det är en dag när Sverige är som allra vackrast. Skirande grönska, hav av blommor och alla människor som är både glada och förhoppningsfulla inför sommaren. Det är helt enkelt den finaste tiden på året och då är det härligt att få fira, säger programledare Anne Lundberg som i år leder sändningen tillsammans med kollegan Tara Moshizi.

Hur ska du fira nationaldagen? Kommer du att se festligheterna från Skansen på tv? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!