Därför slog Victoria och Daniel tillbaka mot skilsmässoryktena – sanningen bakom beslutet

Tidigare i år valde hovet att dementera ryktena kring att kronprinsesssan Victoria och prins Daniel ska skiljas.

Det ovanliga uttalandet väckte reaktioner även internationellt.

I SVT:s ”Årets med kungafamiljen” berättar hovets informationschef Margareta Thorgren om avsikten med det sällsynta draget.

Det var i vintras som ryktet om att prins Daniel och kronprinsessan Victoria ska skiljas började florera. Bland annat spreds ryktet till en rad redaktioner runtom i Sverige.

Efter några veckor valde hovet att gå ut med en dementi för att få stopp på ryktesspridningen.

I uttalandet som kronprinsessparet släppte den 19 februari skrev de att ryktena ”helt saknar grund.”

”Det har kommit till vår kännedom att det pågår en omfattande negativ ryktesspridning rörande vår privata relation. Påståenden sprids om svek i relationen och en förestående skilsmässa. I normala fall kommenterar vi inte rykten och spekulationer. Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund.”, löd uttalandet.

Det historiska uttalandet fick internationell spridning

Att hovet dementerar rykten om kungafamiljen hör till ovanligheterna – ännu mer ovanligt är att uttalandet är signerat av familjemedlemmarna själva.

Efter dementin reagerade många medier utomlands på nyheten, och bland annat det amerikanska livsstilsmagasinet People skrev att tilltaget var ”sällsynt”.

I SVT:s ”Året med kungafamiljen” berättar hovet att anledningen till dementin var att man ville värna familjen. Foto: SVT

Därför valde hovet att dementera ryktena

I SVT:s ”Årets med kungafamiljen” berättar nu kungahusets informationschef, Margareta Thorgren, om bakgrunden till beslutet.

– Det höll på i ungefär 14 dagar. Där kom vi till någon form av brytpunkt. Vi märkte att ryktena, de falska ryktena, som framförallt var i sociala medier, fick ny snurr och stannade inte av. Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi från kronprinsessparet, säger Thorgren i ”Året med kungafamiljen”.

Margareta Thorgren berättar även om avsikten med dementin.

– Syftet med det var att få slut på de falska ryktena och värna familjen, säger hon.

Hovets informationschef Margareta Thorgren. Foto: SVT

”Året med kungafamiljen 2022” sänds på SVT1 klockan 20.00 på tisdagen den 20 december. Programmet går även att se på SVT Play från och med klockan 02 på natten samma dag.