Därför stoppas Hagasessorna från kungens firande – efter dystra hälsobeskedet: ”Blir inte bättre tyvärr”

Återföreningen som inte blir av.
Tre av kungens fyra systrar lämnar återbud till monarkens stora firande.
– De kan inte gå och blir inte bättre, tyvärr, säger prinsessan Birgitta till Expressen.

50 år på tronen.

Kung Carl XVI Gustaf går till historien som den monark som suttit längst tid vid sin post.

På fredag den 15 september uppmärksammas trontillträdet med pompa och ståt i kungliga huvudstaden. Egentligen smygstartar firandet redan på onsdagen, med bland annat en middag på slottet för riksdag och regering.

Men det är fredagen som är den stora dagen. Det är allmän flaggdag just med anledning av detta, efter beslut från riksdagen.

Det väntas Te Deum i Slottskyrkan, följt av Högvaktsavlösning och det skjuts salut vid Skeppsholmen vid lunchtid. Därefter blir det sång när Kungl. Musikaliska Akademien, i samarbete med Sjungande barn, arrangerar en sångarhyllning till kungen, som i dagarna också porträtteras i dokumentärfilmen ”Kungen och jag” vilken visas i SVT.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Nexiko /SVT

Allt direktsänds under hela dagen i SVT med start redan på förmiddagen – och senare under kvällen håller kungen jubileumstal som också det sänds i public service-kanalen.

På fredagen ges också en jubileumsmiddag på slottet där bland annat kungafamiljen och de nordiska statscheferna och tronföljarna med gemåler, samt representanter för riksdagen och regeringen med flera närvarar.

Men några som inte kommer dyka upp, det är kungens tre äldre systrar. Prinsessan Margaretha, 88, prinsessan Birgitta, 86, och prinsessan Desirée, 85.

Enligt Birgitta är det hälsoläget som ställer till det för Margaretha och Desirée.

– De kan inte gå och blir inte bättre, tyvärr. Desirée hade hjärnhinneinflammation så hon får nog vara glad att hon lever överhuvudtaget, men Margaretha är gammal bara och har haft ett par grejor också naturligtvis, och har det besvärligt. Det är åldern som tar ut sin rätt, säger prinsessan Birgitta, 86, till Expressen, enligt Svensk damtidning.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20180608 Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20180608 Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Hon har också lämnat återbud till festligheterna, med tanke på att Margaretha och Desirée inte kan komma.

– Jag hade väntat så länge på det och ville gärna vara med. Det var ett svårt beslut. Det gör ont i själen, säger Birgitta.

Därmed blir det ”bara” en av prinsessan Sibyllas fyra döttrar som väntas närvara vid det stora jubileet: Prinsessan Christina, 80.

Vi hoppas på det bästa för er!