Därför stoppas Marcus Birro av hovet – hindras nu efter frågan

Nyligen skrev han Lasse Berghagens biografi ”Hej livet: En biografi med en blandning av sött och salt”.

Journalisten och författaren Marcus Birro hoppades även få skriva prins Daniels biografi men hovet sa nej.

Nu berättar profilen om drömprojektet som stoppats.

– Att fråga honom var ingenting jag tog lätt på, säger Marcus Birro till Nöjeslivet.

Lasse Berghagen är en av våra mest älskade och folkkäraste artister i landet.

Genom åren har han vunnit Melodifestivalen, skrivit några av våra mest älskade låtklassiker som ”Teddybjörnen Fredriksson” och lett ”Allsång på Skansen.

Berghagen blev det stora dragplåstret som drog miljonpublik varje vecka när han stod under sommaren iklädd sin blåa kavaj på Sollidenscenen.

Hans långa karriär och många bedrifter var också det som gjorde att journalisten och författaren Marcus Birro blev intresserad av att skriva en biografi om Lasse.

De båda fann snabbt en fin vänskap.

– Det har varit nästan löjligt konfliktfritt och uppmuntrande. Jag har jobbat i ett år med den och det har varit det bästa yrkesår jag har varit med om. Lasse är precis så generös och inkännande i allt som bilden är av honom. Sedan hoppas jag vi hittat nya djup, det är den ingång jag har haft hela tiden, att sätta sökljuset mot den melankoliska och reflekterande Lasse Berghagen. Ska man göra något om en person som har varit offentlig i ett halvt sekel får man försöka hitta lite nya saker, sa Marcus då till Aftonbladet.

Marcus Birro
Foto: Wikkicommons

Stoppades av hovet

För en tid sedan släpptes Lasses bok och Marcus har redan siktet inställt på nästa, och det är inte vem som helst.

För Nöjeslivet berättar författaren att han skickat en speciell förfrågan till hovet.

Jag skrev och frågade hovet om inte Prins Daniel skulle vara intresserad av att skriva en bok. Jag tror jag skull göra hans berättelse och liv rättvisa. Jag fick ett vänligt och välformulerat nej tack från Hovet men jag försöker snart igen, säger Marcus Birro.

Prins Daniel
Foto: Frankie Fouganthin

Marcus berättar att han tidigare försökt få kontakt med prins Daniel genom hovet för att fråga om prinsen ville medverka i hans podd ”Studio Allsvenskan”.

Liksom denna gång blev svaret ett nej.

Att fråga honom var ingenting jag tog lätt på. Jag har stor respekt för arbetet som samtliga inblandade i Kungafamiljen ägnar sig åt och för en människa som jag, som älskar att lyssna till och skriva ner historier, så är det så klart superintressant med människor som Prins Daniel, säger han och fortsätter:

Jag vet ju att både Prinsen och Kronprinsessan varit på konsert med Thåström (som också är min stora idol) så jag tror det finns mycket som ännu inte berättats där.

Upptäckte missen

Och när Marcus skickade sin förfrågan till hovet kring biografin, upptäckte han först senare att han gjort en miss.

Marcus Birro
Foto: Bengt Nyman/Wikkicommons

I min fråga om att skriva en bok med Prins Daniel slarvade jag dock och glömde bort att skriva H.K.H Prins Daniel och blev ( med all rätt) korrigerad av Hovet i mejlet tillbaka. Det var lite roligt…  Prinsen tackade vänligt nej till bok.

Jag förstår naturligtvis att jag inte är det omedelbart självklara valet om en Prins väljer att ge ut en bok men jag älskar att som författare bryta ny mark, chansa, våga, testa.

Jag kan inte vara den enda som skulle vilja läsa en biografi om prins Daniel! Hoppas att det kan bli av någon gång framöver!