Prins Daniel stoppas på 50-årsdagen – plötsliga beskedet
STOCKHOLM 20230912 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria strax före gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande. Foto: Claudio Bresciani / TT

Foto: TT

Därför stoppas prins Daniel på 50-årsdagen – så förändras firandet: ”Lite senare”

Prins Daniel fyller 50 år fredagen den 15 september.
Samtidigt står det klart att hans firande kommer att förändras, uppger hovet för Svensk damtidning.
Det hela har sin förklaring.

Den 15 september 1973 föddes Olof Daniel Westling i Örebro. Sonen till socialchefen Olof Westling och hans hustru, posttjänstemannen Ewa, skulle komma att bli prins av Sverige.

Men det var det förstås ingen som visste då.

Daniel gick gymnasiet i Sandviken och tog studenten 1991. Han arbetade sedan en period i äldreomsorgen i Ockelbo där han också växte upp. Innan han gjorde sin militärtjänstgöring i Gävle där han också fullgjorde värnplikten. Detta framgår av hovets presentation av prinsen.

Han flyttade sedan till Stockholm år 1994, för att studera fritidsledarlinjen på Lillsveds idrottsfolkhögskola.

LÄS MER: Här bryter prins Daniel mot kungliga regeln – mitt framför ögonen på Victoria

År 1997, efter att studierna var avklarade, startade Daniel sitt eget företag inom träning och hälsa – ett ämne som alltid legat honom nära hjärtat. Nio år senare startade Daniel företaget Balance, en exklusiv träningsanläggning som han 2018 kom att sälja till en konkurrent.

Det var också på gymmet som han träffades av Amors pilar. Det var nämligen där han och kronprinsessan Victoria kom att mötas.

Artikeln fortsätter under bilden.

Kronprinsessan Victoria, Prins Daniel
Foto: Linda Broström Kungl. Hovstaterna

Det var för snart tjugo år sen som det började tisslas och tasslas om att Victoria, Sveriges blivande drottning, hade gått och blivit förälskad. Enligt sägnen hade kronprinsessan blivit tipsad av sin lillasyster, prinsessan Madeleine, om ett gym där hon hade möjlighet att få träna med en mycket skicklig instruktör, skriver Aftonbladet.

Det var prins Daniel.

Han blev Victorias personlige tränare och resten är historia.

LÄS MER: Prins Daniels tårdrypande ord – om relationen till sina föräldrar Olle och Ewa Westling

Kronprinsessan gifte sig med Ockelbosonen i Stockholm den 19 juni 2010. Ceremonin och det storslagna evenemanget i huvudstaden bevakades av 1 960 journalister och direktsändes i såväl Sverige som Tyskland.

Vid bröllopet höll Daniel bland annat ett mycket minnesvärt tal till sin frus ära.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Sedan dess har det runnit massor av vatten under broarna. Framför allt har kronprinsessparet välsignats med två barn: prinsessan Estelle, näst i tronföljden efter mamma Victoria, och lillebror prins Oscar.

Prins Daniel 50 år – orden om kärleken till Victoria

Prins Daniel fyller på fredagen den 15 september 50 år. Han har inför detta bland annat uppmärksammats i SVT där prinsen gav en exklusiv intervju med talkshow-drottningen Carina Bergfeldt.

Där berättade han bland annat om kärleken till Victoria.

– Jag tror att, om man har den här kemin som vi har så finns den med hela tiden. Sedan är det klart att man måste ha tid för varandra. Det kan ofta vara en bristvara, det vet ju du och alla andra som har familj och krävande yrkesliv. Man vill vara hemma mer och ha mer tid för varandra och familjen och sådär. Men jag tycker att vi lyckas, säger prins Daniel i intervjun med Carina Bergfeldt i SVT.

LÄS MER: Därför sågas nu Carina Bergfeldts intervju med prins Daniel – kritiken efter bilderna i tv: ”Synd…”

Men prinsens 50-årsdag krockar osannolikt med en annan, historisk händelse.

Osannolika krocken – prinsen 50 år och kungen 50 år på tronen samma dag

På fredag är det nämligen också kung Carl XVI Gustafs kröningsdag. Då firar Sverige att det är exakt på dagen 50 år sedan kungen tillträdde tronen. Riksdagen har till och med utlyst nationell flaggdag, dagen till ära.

Prinsens svärfar kungen kommer att firas med pompa och ståt i Stockholm på fredagen. Det väntas ett storslaget firande av den historiska dagen, som markerar statschefens halva sekel som kung. Han är redan den regent som suttit längst tid på tronen i Sveriges historia.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jubileumsfotografiet av Kung Carl XVI Gustaf efter 50 år på tronen. Foto: Thron Ullberg/The Royal Court of Sweden
Jubileumsfotografiet av Kung Carl XVI Gustaf efter 50 år på tronen. Foto: Thron Ullberg/The Royal Court of Sweden

Att kungen tillträdde tronen på exakt samma datum som prins Daniel föddes för 50 år sedan är alltså ett faktum.

Firandet för Daniel förändras: ”Lite, lite senare”

Den osannolika krocken av de båda olika 50-årsfirandena, innebär en del förändringar för Daniel, har hovet tidigare meddelat.

– Prins Daniel kommer att firas – men inte just den dagen, säger hovets högsta chef, riksmarskalk Fredrik Wersäll, till Svensk damtidning.

I stället är det kungen som kommer att stå i fokus.

Detta har även hovets informationschef tidigare antytt, när hon intervjuades av Anders Pihlblad i Nyhetsmorgon. Han frågade då om krocken – och hur man planerar att lösa det.

– Det är ju alldeles speciellt. 15 september, det var ju då kungen tillträde 1973 och prins Daniel fyller då 50 år samma dag. Men det kommer firas, svarar hovets informationschef Margareta Thorgren i en intervju med TV4:s Nyhetsmorgon.

Hon fortsätter:

– Men det kanske firas lite, lite senare.

LÄS MER: Så sänder SVT från firandet av kungens 50 år på tronen – här är alla hålltider att ha koll på

Vid firandet av kungens 50-årsjubileum väntas bland annat Te Deum i Slottskyrkan, högvaktsavlösning, jubileumsmiddag på slottet samt en kortege genom Stockholm.

STOCKHOLM 20230912 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria strax före gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande. Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20230912 Prinsessan Sofia och prins Carl Philip, prins Daniel, kronprinsessan Victoria strax före gudstjänsten i Storkyrkan med anledning av riksdagens öppnande. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vilket helg kungafamiljen har att se fram emot! Dela gärna vidare inlägget för fler kungliga inslag i Facebook-flödet.