Därför stoppas Victoria – från gudbarnets stora födelsedagsfirande

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är norska kronprinsessan Ingrid Alexandras födelsedag.

Just nu pågår firandet för fullt men det utan Sveriges kronprinsessa Victoria, som tvingades ställa in.

Kronprinsessan Ingrid Alexandra, 18, är kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits första gemensamma barn.

Idag fyller hon 18 år och det officiella firandet har precis inletts på Det Kongelige Slott. Bland annat med salut från kanonerna på Akershus fästning.

Det är stor uppslutning på kalaset och förutom de närmaste och familjen är representanter för det Officiella Norge på plats. Både statsministern, regeringen, stortinget, högsta domstolen, sametinget, diplomatiska kåren, försvaret och kyrkan.

Stoppades från firandet

Planen var att även Ingrid Alexandras gudmor, Sveriges kronprinsessa Victoria, skulle vara på plats. Men hon tvingades stanna hemma i Stockholm. Och således fick även barnen Estelle, Oscar och maken Prins Daniel utebli från kalaset.

I ett inlägg på Instagram berättar Kungahuset varför.

”Kronprinsessfamiljen skulle ha närvarat vid det planerade högtidlighållandet av myndighetsdagen, men arrangemangen har senarelagts på grund av pandemin”, skriver Kungahuset på Instagram.

De tillägger:

”Kronprinsessan har i dag skickat lyckönskningar till sin guddotter med förhoppning om att återses när högtidlighållandet kan genomföras”.

Första regerande drottningen

Hittillshar Ingrid Alexandra inte stått i rampljuset så mycket, men nu när hon fyller 18 blir ansvaret större och intresset från medierna ökar.

– Jag känner att fylla 18 år är ganska likt de flesta som fyller 18. Det är inte så annorlunda, mer än att det kanske blir mer mediefokus och uppmärksamhet kring mig. Det är det jag ser fram minst emot, säger hon i en intervju med Expressen.

Den norska kronprinsessan kommer att bli den första regerande drottningen på 600 år i Norge. Man får gå tillbaka till medeltiden för att hitta hennes föregångare, skriver tidningen.

Stort grattis på födelsedagen Ingrid Alexandra. Vi önskar dig all lycka till i framtiden.