En viktig högtidsdag i den kungliga kalendern.
Samtidigt också ett fint familjetillfälle.
Då gick hovet emot den kungliga ”etiketten” – för Sofias och Chris skull, skriver Svensk damtidning.
På måndagen var det en stor dag i den kungliga kalendern.
Den 22 maj är nämligen ingen vanlig dag, framför allt inte för kronprinsessan Victorias familj. Det var ju nämligen då som tronarvingens dotter, prinsessan Estelle, döptes i Slottskyrkan i Stockholm.
Inför den stora dagen hade familjen förstås tänkt ut allt in i minsta detalj. Lillsessan, som alltså är nummer två i tronföljden efter sin mor, bar samma dopklänning som första gången bars av kungens far, prins Gustaf Adolf vid dennes dop år 1906.
Artikeln fortsätter under bilden.
– Dopklänningen har även burits av Gustaf Adolfs syskon (Sigvard, drottning Ingrid, prins Bertil och Carl Johan) samt av prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas barn, det vill säga Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina, samt Kungen. Dopklänningen bars också av Kronprinsessan Victoria samt av Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine, skriver hovet på sin hemsida.
När ”Hagasessan” Margaretha döptes tillkom en cape med en mössa av crèmefärgad sidensatin. Där har också alla dopbarnen fått sina namn och dopdatum broderade.
Dopvattnet hade kronprinsessfamiljen hämtat ur en källa på Öland.
– Detta är en tradition som Kungaparet inledde och Kronprinsessan, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine har alla döpts i källvatten från Öland, skriver hovet.
Samtidigt som detta förstås var en stor och viktig dag i prinsessans liv, markerade den också ett historiskt tillfälle i den svenska historien. Därför tv-sändes också det hela i SVT, vilket också medförde att svenska folket kunde följa allt och även se de många kungliga gästerna som slagit sig ned i kyrkbänkarna.
Bland dessa fanns förstås de fem faddrar som kronprinsessparet valt ut åt Estelle: Prinsen av Oranien, Prins Willem-Alexander av Nederländerna, kronprins Haakon av Norge, kronprinsessan Mary av Danmark, morbror prins Carl Philip och faster Anna Westling Söderström.
Ytterligare två personer som både nu och då kommit att spela avgörande roller för den kungliga familjen och som också fanns på plats var Chris O’Neill och Sofia. Både Chris och Sofia var vid den här tiden tillsammans med sina respektive, prinsessan Madeleine och prins Carl Philip.
Men de var ännu inte förlovade.
Artikeln fortsätter under bilden.
Att de ändå fick ta plats i kyrkan inför alla under denna viktiga dag var någonting som hovet tog beslut om bara dagar innan ceremonin, skriver Svensk damtidning. Hovet och kungen gjorde ett undantag från ”regeln” vilket enligt tidningen kan ses som ett etikettsbrott.
– Det finns flera orsaker till det. Den främsta är att Sofia Hellqvist har satt hårt mot hårt när det gäller Carl Philip. Hon har krävt att få komma på det här dopet. Hon menar att de är tillsammans, att de är sambos. Hon tycker att det är för stelbent och allt för konservativt att hon ska gömmas undan på Djurgården i deras bostad när dopet är här inne, säger Johan T Lindwall, chefredaktör och mångårig hovexpert, till den egna tidningen.
Sofia och Chris fick ta plats lite längre bak i kyrkan och såg ut att stortrivas när de fick medverka på den stora dagen. I oktober senare samma år tillkännagav prinsessan Madeleine och Chris sin förlovning, och två år senare var det dags för prins Carl Philip att meddela att han och kärleken Sofia beslutat sig för att förlova sig. Och resten är ju, som det brukar heta, historia!
Så fint att Sofia och Chris fick vara med på detta stora ögonblick, trots att det kanske inte var ”etikett” vid den tiden!