Därför valde prinsessan Margaretha ett liv utanför rampljuset

Hon brukar beskrivas som Sveriges hemligaste prinsessa.

Kungens storasyster Margaretha föddes den 31 oktober 1934 på Haga slott som första barn till arvprins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Hon är därmed den äldsta i skaran som så populärt brukar benämnas som ”Hagasessorna”.

Därefter kom ju även prinsessorna Desirée, Birgitta och Christina till världen.

Innan slutligen den blivande kungen Carl Gustaf föddes. På den tiden var det som så att kronan endast gick i arv till manliga arvingar, varför kungen blev just kung trots att han var yngst i syskonskaran om fem.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20171201 Prinsessan Margaretha vid prins Gabriels dop i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20171201 Prinsessan Margaretha vid prins Gabriels dop i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Margaretha utbildade sig vid Nyckelviksskolan på linjerna keramik och textil. Dessutom är hon även utbildad till arbetsterapeut vid Karolinska sjukhuset, enligt hovets hemsida.

Precis som lillebror kungen lider Margaretha av dyslexi.

”Margaretha som hade en stark konstnärlig ådra hade i unga år lidit djupt av den dyslexi som plågat henne och flera andra av hennes släktingar. Hon plockades därför ur skolan när hon bara var 14 år, då hon inte ansågs hålla det akademiska måttet”, skriver hovexperten Roger Lundgren i boken ”Sibylla”, enligt Expressen.

När Margaretha växte upp skildrades hennes och systrarnas lyckliga uppväxt i pressen.

– Svenska folket ser Hagaflickornas lyckliga uppväxt. Ser dem leka i lekstugan och baka pepparkakor. Men bilden av lyckan krackelerar, sade Fabian Persson, docent i historia vid Linnéuniversitetet, till Expressen.

Margaretha var bara 12 år när hon förlorade sin far. Arvprins Gustaf Adolf omkom i en flygkrasch i Köpenhamn 1947.

– Myten krockar med verkligheten. Prinsessornas liv är fyllda med tragedier och motgångar. Det gör dem mänskliga och får svenska folket att ta dem till sig, sade Persson.

Därför missar Hagasessorna kungens firande

Inför kungens 50-årsfirande på tronen fredagen den 15 september hade nog många hoppats på att få se en skymt av Hagasessorna igen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Jubileumsfotografiet av Kung Carl XVI Gustaf efter 50 år på tronen. Foto: Thron Ullberg/The Royal Court of Sweden
Jubileumsfotografiet av Kung Carl XVI Gustaf efter 50 år på tronen. Foto: Thron Ullberg/The Royal Court of Sweden

Det var ju så länge sedan alla fyra var samlade vid en officiell tillställning i Sverige.

Men tidigare i veckan kom beskedet att det endast blir prinsessan Christina som närvarar vid firandet i Stockholm. Det är hälsoläget som ställer till det för Margarethe och Desirée, berättar Birgitta för Expressen. Själv stannar hon också hemma.

Sveriges hemligaste prinsessa – vägrar intervjuer

Prinsessan Margaretha, 88, brukar beskrivas som Sveriges kanske hemligaste medlem av kungafamiljen.

– Jag har aldrig ställt upp på någon intervju. Och det kommer jag inte göra heller, sa hon till Expressen när de mötte henne i Storbritannien år 2013.

Där lever hon sedan många år tillbaka.

Prinsessan fann nämligen kärleken i den brittiske affärsmannen John Ambler (1924–2008). År 1964 gifte de sig. Paret har barnen Sibylla, Edward och James.

Margaretha och maken John bodde först i London, innan de flyttade till herrgården Chippinghurst Manor i Oxfordshire.

Maken avled för 15 år sen – så lever Hagasessan i dag

År 2008 avled maken, och Margaretha bor kvar i Storbritannien.

Även om Margaretha inte velat visa sig allt för mycket i offentlighetens ljus, har hon årligen tagit på sig ett uppdrag i kraft av svensk prinsessa – nämligen invigningen av Svenska kyrkans julbasar i London. Men på senare år har hon även tackat nej till detta, enligt Hänt.

En bekant till prinsessan har berättat för Svensk damtidning att Margaretha har gott om stöd av sina söner.

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, sade den bekanta till tidningen.

Senaste fotot vi hittar i svenska arkiv på prinsessan var år 2018. Då närvarade Margaretha vid prinsessan Adriennes dop i Stockholm. Då satt alla fyra Hagasessor på rad i Slottskyrkan.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20180608 Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O'Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM 20180608 Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désirée och prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka. Idag döps prinsessan Madeleine och Christopher O’Neills dotter prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Hagasessorna återförenades med kungaparet i somras – utanför rampljuset

Men utanför offentlighetens ljus har Hagasessornas Grand old lady faktiskt återvänt från Storbritannien till Sverige. I största hemlighet.

För i somras återförenades nämligen alla fem syskon på Öland.

Detta glädjande besked har även hovet bekräftat.

– Det stämmer, den ägde rum på Öland. Kungens systrar var på Solliden i slutet av juli, sade hovets presschef Margareta Thorgren då, till Svensk damtidning.

Hon fortsatte:

– Det var fint att syskonen kunde vara tillsammans några dagar på Öland. Kungen och drottningen var väldigt glada för besöket.

ARKIV 1947 Hagasessorna och prins Carl Gustaf tittar i bilderböcker. Från vänster Désirée, Christina, Birgitta, Carl Gustaf och Margaretha. Foto: Freddy Lindström / Pressens Bild / TT
ARKIV 1947 Hagasessorna och prins Carl Gustaf tittar i bilderböcker. Från vänster Désirée, Christina, Birgitta, Carl Gustaf och Margaretha. Foto: Freddy Lindström / Pressens Bild / TT

Så fint att höra att ni återförenades alla syskon utanför rampljuset!