Drottning Silvia om den förskräckliga bilden: ”Har förföljt mig i alla år”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den förfärliga minnesbilden har etsat sig fast.

I alla har har drottning Silvia tvingats bära på den förskräckliga upplevelsen.

– Den där minnesbilden har förföljt mig i alla år, har drottningen berättat i en intervju med Aftonbladet.

Drottning Silvia, 76, föddes som bekant i Heidelberg i Tyskland år 1943, men tillbringade stora delar av sin uppväxt i Brasilien. Innan hon träffade sin äkta hälft, Sveriges kung Carl XVI Gustaf vid OS i München 1972.

Men alla minnesbilder från barndomen är inte lyckliga, har drottningen tidigare berättat i en intervju med tidningen Aftonbladet.

Det var för några år sen som Silvia öppnade upp om sina hemska minnen – som chockade henne.

STOCKHOLM 20191220 Drottning Silvia och kung Carl Gustaf under till Svenska akademiens Ârliga hˆgtidssammankomst Bˆrshuset i Gamla stan. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT

– Vi bodde ju i Brasilien när jag var liten, i Sao Paulo. Min första minnesbild av fattigdom var när jag gick med min mor till stan och såg mödrar som tiggde på gatorna tillsammans med sina barn. Det upprörde mig och chockade mig, har Silvia berättat i en intervju med tidningen Aftonbladet.

”Min far försökte dra bort mig”

Särskilt ett tillfälle under åren i Brasilien har gjort att drottningen under åren haft svårt att sova om nätterna. Drottningen återger att det var mycket folk på gatan som hade samlats omkring något.

– Min far försökte dra bort mig, men jag hann se. Det var en fattig man som hade dött på gatan. Man hade täckt över den döde med tidningar och ställt några ljus omkring kroppen.

Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna.

Silvia förstod inte först vad hon hade bevittnat. Det var förstås en stor chock för en ung flicka.

– Jag visste inte vad det var, och kopplade ihop kolera med tidningar. Jag blev rädd för tidningar, jag trodde att man kunde bli sjuk och dö av dem. Sedan förstod jag att det inte var så, men den där minnesbilden har förföljt mig i alla år. Ibland när jag ska försöka sova så kan minnet av den döde på gatan komma tillbaka, jag kan se honom framför mig, sade Silvia i intervjun.

När drottningen var 13 år skulle hon flytta från Brasilien, till Tyskland. Vid gränskontrollen var hon med om ett ögonblick som också har etsat sig fast hos henne, vilket hon berättade i en intervju med tyska tidningen Berliner Morgenpost för några år sen.

Foto: Kungl. hovstaterna

– Jag hade ett tyskt pass, men det var utfärdat i Brasilien. En polis tog mig åt sidan och sa att mitt pass inte var giltigt och att jag inte kunde fortsätta, sade drottningen till Berliner Morgenpost och fortsätter:

– För mig som barn var det en fruktansvärd situation och jag tänker på de många ensamma flyktingbarn som upplever liknande saker.

Så starkt av drottningen att dela med sig av även de svåra minnena från livet. Dela gärna vidare inlägget om du håller med.

Exit mobile version