Foto: TT

Drottning Silvias beslut: Då tar Madeleine över efter henne

Drottningen är bestämd.
Här är hennes ärliga ord om planerna för yngsta dottern, prinsessan Madeleine.
– Jag vill inte pressa henne, säger drottning Silvia i en intervju med Göteborgs-Postens Britt-Marie Mattsson, uppger Expressen.

Det var under våren 1999 som drottning Silvia tog beslutet att grunda stiftelsen som hon sedan dess blivit så himla förknippad med.

NEW YORK 20191001 Drottning Silvia och prinsessan Madeleine närvarar vid Childhoods Thank you-gala på Plaza Hotel i New York. Foto: Pontus Höök / TT kod 70250

World Childhood Foundation, där Silvia är hedersordförande, arbetar för att förbättra villkoren för utsatta barn och barn som riskerar att utsättas för våld eller sexuella övergrepp.

Childhood har i alla dessa år stöttat tusentals projekt i 19 länder, uppger hovet, och finns i dag i Sverige, Tyskland, USA och Brasilien.

Hjärteprojekt för drottningen

Stiftelsen är utan tvekan ett hjärteprojekt för drottningen, som också fått se sina barn engagera sig i samma sak.

Framför allt är det yngsta dottern prinsessan Madeleine som deltagit i konferenser och uppdrag världen över – sida vid sida med mamma drottningen. Madeleine är medlem i Childhoods svenska styrelse samt hedersmedlem i stiftelsens USA-styrelse.

NEW YORK 20191001 Drottning Silvia och prinsessan Madeleine n‰rvarar vid Childhoods Thank you-gala p Plaza Hotel i New York. Foto: Pontus Hˆˆk / TT kod 70250

Även kronprinsessan Victoria har genom åren visat sitt stöd för Childhood, som här vid en välgörenhetsgala 2014. Men det råder ingen tvekan om att det här är mamma drottningen och lillasyster Madeleines projekt.

STOCKHOLM 2014-09-08 Kronprinsessan Victoria och prins Daniel anl‰nder till Childhoods v‰lgˆrenhetsauktion p Berns i Stockholm p mÂndagskv‰llen. Foto: Anders Wiklund / TT

Madeleine tog bland annat initiativ till kampanjen #EyesWideOpen för några år sedan – för att öka medvetenheten om sexuella övergrepp mot barn.

”I samband med ett högnivåmöte i New York hösten 2016 presenterade Prinsessan fortsättningen på kampanjen – en app som ska underlätta för vuxna att förebygga, känna igen och agera vid sexuella övergrepp och utnyttjande av barn”, skriver hovet på sin hemsida.

Silvia och Madeleine sida vid sida för barnens rättigheter

För några veckor sedan deltog Madeleine och Silvia i 20-årsjubileet av Childhood i New York.

Nu öppnar drottning Silvia upp om det viktiga arbete hon anser att Childhood bedriver – och förklarar att hon gärna ser att yngsta dottern prinsessan Madeleine tar över arbetet en vacker dag. Silvia menar att hon själv inte har några planer på att lämna Childhood, men ser gärna att Madeleine tar över en dag.

– Jag vill inte pressa henne. Men som mamma är det underbart att se hur hon engagerar sig i något som jag själv tycker är viktigt. Hon hade tidigt en vilja att hjälpa till. Men det var inte lätt för en så ung flicka att bära allt detta, säger drottning Silvia till GP enligt Expressen.

Dela gärna vidare om du uppskattar drottningens och prinsessans engagemang i denna svåra men viktiga fråga!

TV: Kungen genom tiderna