Drottning Silvias markering framför riksdagens talman – ögonblicket fångades av kameran

Alla kunde se det – mitt i SVT:s sändning.
Nu bekräftar hovet anledningen till drottning Silvias agerande, skriver Aftonbladet.
Här är bakgrunden till varför hon inte tog talmannen Andreas Norlén i hand på riksmötets öppnande.

På tisdagen var det dags för riksdagen att öppna portarna för en ny termin.

Efter valet har dessutom en ny riksdag med olika ledamöter tagit form.

Riksdagsåret inleds enligt tradition med riksmötets öppnande. Detta har skett på liknande vis sedan 1975, och innebär formellt att riksmötet öppnats när kung Carl XVI Gustaf, Sveriges statschef, på talmannens begäran förklarar det för öppnat. Det sker varje år i september – och markerar början av Sveriges riksdags arbetsår efter sommaruppehållet.

Före 1975 hölls det som då kallades Riksdagens högtidliga öppnande i Rikssalen på Stockholms slott.

Kungafamiljen på riksmötets öppnande 2022

Först anlände samtliga 349 folkvalda riksdagsledamöter till riksdagshuset i Stockholm. Sedan kom kungafamiljen och togs emot av talmannen Andreas Norlén utanför den pampiga byggnaden.

Kungen tog Norlén i hand – men sedan skedde någonting oväntat.

LÄS MER: Mette-Marits tunga bakslag – kronprinsessan tvingas ställa in efter hälsobeskedet

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

För när drottningen skulle hälsa på talmannen, valde hon att i stället lägga handen på bröstet och inte ta emot Norléns utsträckta hand.

Det hela skedde mitt i SVT:s direktsändning.

Drottningen tog inte emot talmannens hand

Norlén, östgöte och moderat, fann sig snabbt i situationen och hälsade på liknande vis. De båda utbytte i stället blickar och drottningen såg ut att vara på gott humör då hon också fyrade av ett stort och varmt leende i talmannens riktning. Någonting som också framgick tydligt i sändningen.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: SVT

LÄS MER: Drottning Margrethes nya besked – efter insjuknandet: Så här mår 82-åringen nu

Nyhetsbyrån TT:s utsände fotograf Fredrik Sandberg fångade tydligt drottningens reaktion när hon hälsade på talmannen.

Strax bakom henne ser vi kronprinsessan Victoria anlända tillsammans med prins Daniel. Och därefter kom även prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Samtliga tog Norlén i hand – utom drottningen.

Enligt hovets informationschef Margareta Thorgren var detta en mycket medveten, och empatisk, handling av drottningen.

– Efter covid är det fortfarande så att man är lite restriktiv och hälsar på annat sätt än att ta i hand. Drottningen är dessutom lite förkyld – så det är utifrån respekt för talmannen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20220927 Talman Andreas Norlén välkomnar drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel till riksmötets öppnande på tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
STOCKHOLM 20220927 Talman Andreas Norlén välkomnar drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel till riksmötets öppnande på tisdagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Thorgren poängterar att drottningen inte är sjuk – men har en liten hosta.

– Just på höstkanten är det ju många som är förkylda.

Drottningen var elegant klädd i svart och vitt liksom prinsessorna enligt klädkod, uppgav SVT i sändningen.

När kungen sedan öppnade riksmötet i talarstolen tog han fasta på historien. Första gången han genomförde samma procedur var redan 1974.

– Vårt land befann sig då i ett läge som, på många sätt, påminner om dagens. Vi såg ekonomisk instabilitet i världen, stigande energipriser och hög inflation. Sverige, och andra länder, sattes på prov, sade kungen i sitt tal, uppger hovet på sin hemsida där hans manus publicerats i sin helhet.

Kungen fortsatte:

– Sedan dess har det snart gått 50 år. Kriser har kommit och gått, med kännbara påfrestningar. Men som land har vi tagit oss igenom dem. Gemensamt. Nu står vi inför nya prövningar. Många stora och allvarliga frågor ska lösas. Utvecklingen är oviss: säkerhetspolitiskt, ekonomiskt, miljömässigt.

Kung Carl XVI Gustaf konstaterade också att samarbete är viktigt.

– Tydligare än på länge upplever vi hur sammanflätade vi är med övriga Europa och världen. Och hur beroende av varandra vi är som länder. Ensam är inte stark.

STOCKHOLM 20220927 Kung Carl Gustav och drottning Silvia vid gudstjänsten i Storkyrkan som inleder Riksmötets öppnande. Foto: Pontus Lundahl/TT
STOCKHOLM 20220927 Kung Carl Gustav och drottning Silvia vid gudstjänsten i Storkyrkan som inleder Riksmötets öppnande. Foto: Pontus Lundahl/TT

Dela gärna vidare artikeln!