Foto: TT

Efter kungens tvivel – nu får han svar av Anders Tegnell: ”Måste komma ihåg att…”

Kungen skakade på huvudet och var inte nöjd med förklaringen.

Nu får han i stället svar – av statsepidemiolog Anders Tegnell.

Här är frågan som orsakade regenten huvudbry, skriver Svensk dam.

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia besökte i måndags region Stockholm – med syftet att se hur verksamheterna påverkats under pandemin.

Bland annat besökte kungaparet Karolinska institutet och command center vid Karolinska universitetssjukhus i Solna.

På Karolinska sjukhuset fick kungaparet ta del av command center under förevisning av bland andra sjukhusdirektör Björn Zoëga och operativa cheferna Sara Lindholm Larsson och Martin Tegnér, uppger TT.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Silvia ställde frågan

Under besöket ska drottningen ha tagit upp en fråga med experterna på plats – nämligen hur det kommer sig att Sverige inte har några rekommendationer kring munskydd. Jämfört med andra länder särskiljer sig Sverige på det sättet, och Silvia ville veta mer kring detta.

– Jag tror att många vill veta varför vi inte rekommenderas att bära dem, eftersom det finns krav på dem i så många andra länder, sa Silvia enligt Dagens Nyheter.

Läkarnas svar blev något i stil med att munskydd tenderar att öka smittspridning snarare än tvärtom.

Kungen ska då ha skakat på huvudet.

– Jag tycker inte det verkar som att någon kan förklara det där så att man faktiskt förstår, ska då kungen ha sagt, uppger Svensk dam.

Tegnells svar efter kungens huvudbry

Nu får monarken svar från högsta ort. Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten fick frågan från Expressen – och svarar nu kungen och alla andra som undrar.

– Därför att det är mycket viktigare att vi håller avstånd. Håller vi bara avstånd, så behöver vi inte ha munskydd. Munskyddens effekt när vi är nära varandra är svåra att värdera. Det finns inga jättebra studier på det. Och vi måste komma ihåg att flera av länderna som har väldigt stor smittspridning har haft lagstiftning på munskydd under långa perioder. Så det är helt uppenbart att munskydden kommer inte rädda oss från pandemin. De kan vara ett komplement i vissa situationer, men allmänt ute i samhället verkar de inte ha en jättebra effekt, säger Tegnell till Expressen.

STOCKHOLM 202009011 Anders Tegnell, statsepidemiolog, vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagen. Foto Pontus Lundahl / TT