Efter mystiska bilderna på kung Charles ”korvfingrar” – här är läkarens förklaring

Kung Charles ”korvfingrar” har diskuterats flitigt i sociala medier de senaste dagarna.
Nu uttalar sig en läkare för Daily Star om bilderna på kungens fingrar.

Kung Charles III tillkännagavs officiellt som Storbritanniens monark på lördagen. Samtidigt inleddes också sorgeperioden efter drottning Elizabeths bortgång. Parlamentsledamöter i ledande positioner, inklusive premiärminister Liz Truss, svor en ny trohetsed till kung Charles, samtidigt som datumet för drottningens begravning också tillkännagavs.

Charles talade dessutom till nationen för första gången i egenskap av kung på lördagen. Han gav ett känslosamt tal och talade varmt om sin mamma. Men när han nu tillträder på tronen gör vissa foton kungliga fans oroliga.

Foto: Shutterstock/Loredana Sangiuliano

Hennes majestät drottning Elizabeth avled på torsdagen i sitt sommarresidens Balmoral i Skottland. Under hennes tid vid tronen fick hon se 15 olika premiärministrar komma och gå, från Winston Churchill till den nyutnämnda Liz Truss. Drottningen kommer att bli ihågkommen som en av de mest ikoniska figurerna i brittisk historia.

Drottning Elizabeth död vid 96 års ålder

”Drottningen avled fridfullt på Balmoral i eftermiddags”, uppgav hovet i ett uttalande på torsdagen.

Flaggan i toppen av Buckingham Palace i London sänktes på halv stång klockan 18:30 lokal tid, samtidigt som ett officiellt uttalande som tillkännagav drottningens död sattes upp på portarna till slottet, enligt tradition. Elizabeth har sedan dess hedrats över hela världen, inte minst i Storbritannien.

På fredagen sköts det salut i London och runt om i Storbritannien för att hyllas drottning Elizabeth. En runda avfyrades var tionde sekund, 96 gånger, för att representera varje år av monarkens liv.

Drottning Elizabeth lämnade Balmoral för sista gången på söndagen – i en ekkista utsmyckad med flaggan Royal Standard of Scotland, och prydd med en stor bukett – när likbilen lämnade det kungliga residenset. Resan från Balmoral är den första i en kedja av flera händelser som leder fram till begravningen i Westminster Abbey den 19 september.

På söndagen – efter en sextimmars bilresa genom det skotska höglandet, där tusentals sörjande stod längs vägarna – anlände drottningens kista till Edinburgh.

Soldater i kiltar bar kistan till tronrummet i Palace of Holyroodhouse, drottningens officiella skotska residens. Hon kommer sedan att ligga på lit de parade vid Edinburghs katedral St Giles’, där allmänheten kan visa sin respekt för drottningen.

Kung Charles – känslosamt tal till nationen

På måndag flyger kung Charles till Edinburgh vara vid syskonens sida, syster prinsessan Anne och bröderna, prinsarna Andrew och Edward. Detta när drottning Elizabeths kista förs från ett av hennes skotska palats till St. Giles-katedralen. Hennes kista kommer sedan att flygas till London på tisdag.

Drottning Elizabeths begravning kommer enligt uppgift att hållas måndagen den 19 september i Westminster Abbey. Hon kommer sedan att föras till St George’s Chapel vid Windsor Castle, där hon kommer att begravas tillsammans med sin man, prins Philip (1921-2021).

Drottningens äldste son Charles, 73 – tidigare prins av Wales – har nu blivit kung av Storbritannien och de övriga 14 Samväldesrikena.

På lördagen – i ett känslosamt första tal till nationen – talade den då nyss tillkännagivne kungen mycket om sin älskade mamma.

– Till min mamma vill jag säga: Tack för allt du har gjort, sade Charles III i talet.

– Hon offrade stora delar av sitt liv för att hålla sitt löfte om att tjäna folket. Och hon svek aldrig det löftet.

Charles hyllade sin mammas livslånga hängivenhet till ämbetet, som han menar aldrig avtog ”genom tider av förändring och framsteg, genom tider av glädje och firande, och genom tider av sorg och saknad”, sa kung Charles III och lade till några hjärtliga ord för sin hustru sedan 17 år, Camilla, som blir drottninggemål.

– Jag vet att hon kommer att möta kraven för sin nya roll med den handfasta hängivenhet för plikten som jag har kommit att lita så mycket på.

När kung Charles tar över tronen kommer hans uppgifter att vara helt annorlunda jämfört med hur det brukade se ut för honom. Charles sa att det ”inte längre kommer att vara möjligt” att lägga mycket tid och energi på ”de välgörenhetsorganisationer och frågor som jag bryr mig så djupt om, men jag vet att detta viktiga arbete kommer att fortsätta i andras pålitliga händer”.

”Tack för din kärlek till vår familj”

Dessutom har prins William – näst efter Charles tronföljden – och hans fru Kate Middleton officiellt fått nya titlar. De kallas nu för prinsen och prinsessan av Wales.

”Med Catherine bredvid sig kommer vår nya prins och prinsessa av Wales att fortsätta inspirera och leda våra nationella samtal”, sa kung Charles.

I sitt tal uttryckte Charles att människor alltid skulle ”minnas och hämta styrka från ljuset av hennes exempel”, trots sorgen som nu präglat nationen och Samväldet efter drottningens bortgång.

Han lade till ytterligare några känslomässiga ord till sin mamma.

– Till min kära mamma, när du börjar din sista stora resa för att följa min käre avlidne pappa, vill jag bara säga detta: tack. Tack för din kärlek och hängivenhet till vår familj och till familjen av nationer som du har tjänat så flitigt under dessa år. Må de flygande änglarna sjunga dig till din vila.

Foto: Shutterstock/SRichardImages

Sedan drottningens bortgång har flera kungliga familjemedlemmar lämnat uttalanden. På måndagen bröt prins Harry – som reste till Balmoral i torsdags när drottningens hälsa försämrades – sin tystnad om drottningens död och sa att hon var hans ”riktlinjeskompass”.

Harrys ord till drottning Elizabeth

– Farmor, samtidigt som detta sista avsked ger oss stor sorg, är jag evigt tacksam för alla våra möten – från mina gamla barndomsminnen med dig, till att träffa dig för första gången som min överbefälhavare, till första stunden du träffade min älskade fru och kramade om dina älskade barnbarnsbarn, skrev Harry i ett uttalande publicerat på egna webbplatsen.

– Jag uppskattar dessa stunder som delats med dig och de många andra speciella stunderna däremellan. Du är redan mycket saknad, inte bara av oss, utan av världen över, skrev han.

– Och när det kommer till de första mötena hedrar vi nu min far i hans nya roll som kung Charles III.

I en extra session i parlamentet i helgen svor flera seniora parlamentsledamöter, däribland premiärminister Liz Truss, en ny trohetsed till kung Charles III. Han har officiellt blivit den nya monarken, även om hans kröning fortfarande kan vara månader bort.

Den symboliska kröningen – som har ägt rum i Westminster Abbey under de senaste 900 åren – är då kung Charles formellt kommer att krönas. Eftersom det krävs många förberedelser kommer det dock med största sannolikhet att ske vid ett senare tillfälle. Minns att drottning Elizabeth tillträdde tronen i februari 1952, och inte kröntes formellt förrän i juni 1953.

Foto: Shutterstock

Cirka ett år före hennes bortgång hade drottning Elizabeths hälsa diskuterats flitigt. Som ett resultat av detta avbröt hon flera av sina uppdrag och resor, men så sent som två dagar innan hennes bortgång sågs hon välkomna den nyutnämnda premiärministern Liz Truss på Balmoral.

Drottning Elizabeth – sista bilden

Där använde hon en käpp under mötena och såg, som The Guardian beskrev det, ”ljus men skröplig” ut.

Nu har en läkare tittat närmare på bilderna och hävdat att något såg annorlunda ut med drottningen. Samtidigt höll hon modet uppe för att klara av plikten, som skulle visa sig vara hennes sista.

Enligt läkaren Dr. Deb Cohen-Jones ger de sista bilderna som tagits på drottningen en inblick i hennes hälsa.

Tidigare har folk påpekat att hennes händer ser ut att vara lila, vilket Cohen-Jones också märkte.

– Det ser ut som att det möjligen finns bevis för perifer kärlsjukdom, sa Dr. Cohen-Jones till Daily Mail.

– Det är en blodcirkulationsstörning som gör att blodkärlen utanför hjärtat och hjärnan smalnar av, blockeras eller krampar. Det kan ibland resultera i hjärtsvikt. Om din perifera cirkulation är så dålig, får organen inte en bra blodtillförsel.

Läkaren tillade att det kan vara ett tecken på multiorgansvikt. Det är dock viktigt att komma ihåg att det brittiska hovet ännu inte har bekräftat dödsorsaken, utan bara anger att drottningen gick bort ”fridfullt”.

Under det senaste året var Hennes Majestät känd för att ha haft rörelseproblem och sågs med en käpp.

Foto: Tim Rooke – Pool/Getty Images

Dr. Cohen-Jones kommenterade också drottningens något krökta utseende.

– Det lite krökta utseendet skulle ha varit hennes ålder och mer än troligt benskörhet, sade Cohen-Jones.

Kung Charles ”korvfingrar”

Under årens lopp har det inte rapporterats om att kung Charles skulle ha några betydande hälsoproblem. Men under de senaste åren har detaljer om hans fingrar gjort kungliga fans oroade för hans hälsa.

Bilder på hans röda och svullna händer har nyligen spridits via sociala medier, men kungen ska ha haft dessa i flera år. Redan 2012, när han besökte Australien, skämtade han till och med om dem och sa att de var hans ”korvfingrar”.

Faktum är att Charles fingrar verkar ha varit så i många decennier. På 1980-talet, när prins William föddes, skrev Charles om det i ett brev till en vän.

”Jag kan inte berätta hur exalterad och stolt jag är. Han ser verkligen förvånansvärt aptitlig ut och har korvfingrar precis som mina”, citeras kung Charles i den Howard Hodgson-skrivna biografin Charles, ”The Man Who Will Be King”.

Så kungens händer har varit ett diskussionsämne i hela hans liv. Till och med drottningen kommenterade en gång sin förstfödde sons händer och beskrev dem som ”intressanta”.

”Bebisen är väldigt söt och vi är enormt stolta över honom. Han har ett par intressanta händer för att vara baby”, stod det i ett brev från drottning Elizabeth.

”De är ganska stora, men med fina långa fingrar helt olika mina och verkligen till skillnad från hans fars. Det ska bli intressant att se vad de blir. Jag har fortfarande svårt att tro att jag har ett eget barn!”

Nu har en läkare tagit upp sin egen oro angående kung Charles svullna fingrar.

Foto: Max Mumby/Indigo/Getty Images

Dr. Gareth Nye, universitetslektor vid University of Chester, berättar i en intervju med Daily Star att även om ”massor av tillstånd” kan leda till svullna fingrar, sägs vissa vara mer sannolika än andra.

Vad säger kung Charles röda, svullna fingrar om hans hälsa?

En möjlighet kan vara ödem, som innebär svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna.

– Ödem är ett tillstånd där kroppen börjar hålla kvar vätskor i armar och ben, vanligtvis benen och vristerna men också i fingrarna, vilket får dem att svälla, sa Nye till Daily Star.

– Ödem är ett vanligt tillstånd och drabbar oftast personer över 65 år eftersom förmågan till vätskekontroll är begränsad.

Han tillade att man kan trycka på det svullna området i cirka 15 sekunder för att se vilken reaktionen blir.

Dessutom sade läkaren att kung Charles svullna fingrar också kan vara ett tecken på artrit, ett vanligt tillstånd för personer över 60. Det drabbar vanligtvis tre huvudområden i handen – tumleden eller någon av lederna i fingrarna.

Samtidigt förklarade Nye att en orsak också kan vara högt saltintag, men också att blodtrycksmedicin också kan leda till svullnad. Men trots alla möjligheter säger han att kung Charles ”korvfingrar” inte är ett tecken på ett stort hälsoproblem för den nyligen tillkännagivna brittiska monarken.

– Det finns absolut inga omedelbara hälsoproblem att dra slutsatsen från svullna fingrar och är troligen ett tecken på hans ålder, sade Dr Gareth Nye till Daily Star.

Foto: Shutterstock/ComposedPix

Så vem är Storbritanniens nya monark, kung Charles?

Kung Charles – liv, äktenskap med Diana, kontroverser

Under sin livstid har han blivit indragen i vissa kontroverser, särskilt de som rör hans ex-fru, prinsessan Diana.

Han föddes den 14 november 1948, som första son till drottning Elizabeth och prins Philip.

Kung Charles studerade arkeologi och antropologi i Storbritannien och Australien, och studerade senare historia vid Trinity College i Cambridge. Han blev sedan pilot i Royal Air Force (RAF), och i slutet av 1970-talet började han utföra sina kungliga tjänster.

Vid 30 års ålder, 1981, gifte sig dåvarande prins Charles med Lady Diana Spencer. Bröllopet drog storpublik, när nästan 800 miljoner runt om i världen följde vigseln via tv.

Sedan, i juni 1982, föddes prins William; paret välkomnade prins Harry två år senare. Charles och Diana skilde sig 1992, fem år före den tragiska bilolyckan som tog den senares liv.

Skilsmässan var en stor nyhet, särskilt eftersom Charles ryktades ha haft en affär med Camilla Parker Bowles i flera år.

Foto: Shutterstock/mark reinstein

Det var dock inte förrän 2005 som kung Charles och Camilla – numera drottninggemål – knöt hymens band.

Kärleksrelationen med Camilla Parker Bowles

Enligt kung Charles biografi, citerat av magasinet Town & Country, började Charles och Camillas kärleksaffär 1986.

Charles var fortfarande gift med prinsessan Diana vid den tiden, och hon fick reda på det.

1989 konfronterade Diana Camilla om affären och sa åt henne att stå tillbaka.

– Jag vet vad som händer mellan dig och Charles och jag vill bara att du ska veta det, mindes Camilla att Diana sa i ett band som släppts av The Telegraph, uppger Town & Country.

– [Diana] sa till mig: ‘Du har allt du någonsin velat ha. Du har fått alla män i världen att bli kära i dig och du har två vackra barn, vad mer vill du ha?’”

– Så jag sa: ‘Jag vill ha min man’. Och jag sa: ‘Jag är ledsen att jag är i vägen och det måste vara ett helvete för er båda. Men jag vet vad som händer. Behandla mig inte som en idiot”, förklarade Camilla.

Vad tycker du om att kung Charles nu intar tronen? Tror du att han kommer att bli en bra kung eller inte? Ge oss din åsikt i kommentarsfältet.

Dela gärna artikeln på Facebook för att hedra den avlidna drottning Elizabeth.