Foto: Instagram/Shutterstock

Här sörjer Victoria och Daniel drottning Elizabeth – höll egen minnesstund

De fanns inte på plats under begravningen för drottning Elizabeth II.
I stället höll kronprinsessan Victoria och prins Daniel en egen minnesstund henne – i Stockholm.

På måndagen begravdes drottning Elizabeth II – Storbritanniens historiska monark som satt i hela 70 år på tronen. Rekord i landets historia.

En epok har därmed gått i graven.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock/SRichardImages

På plats i Westminster Abbey fanns 2 000 gäster från när och fjärran för att ta farväl av drottningen. I den historiska katedralen från 1200-talet i centrala London fylldes kyrkbänkarna av kungafamiljen, statschefer från världens alla hörn, samt specialinbjudna gäster.

Den brittiska monarken lämnade jordelivet och en hel värld i sorg.

I ett uttalande berättade Elizabeths son, den nye kungen Charles III känslosamt om den enorma sorg och saknad som kungafamiljen nu känner.

– Min älskade mors bortgång, hennes majestät drottningen, är en av de största sorgerna för mig och min familj, har den nyblivne kungen Charles sagt i ett uttalande enligt brittiska medier.

Han hade enligt SVT:s expertkommentator, författaren Roger Lundgren lämnat ett sista meddelande till sin älskade mor på hennes kista.

LÄS MER: Starka orden i handskrivna brevet på Elizabeths kista – kung Charles sista hälsning till sin mamma

Artikeln fortsätter under bilden.

Kung Charles III under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP/TT
Kung Charles III under begravningen för drottning Elizabeth. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP/TT

– Jag såg att kung Charles hade skrivit på sitt personliga kort som sitter i blomsterkransen: ”In loving and devoting memory. Charles R” (”I kärleksfullt och hängivet minne”, reds anm.). R står för rex som betyder kung, sade ”Royal Roger” Lundgren i SVT:s sändning.

På plats under begravningen fanns det svenska kungaparet.

Kungens sorg efter Elizabeths död

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Elizabeth var bryllingar. Kungen, via båda sina föräldrar, och drottning Elizabeth är barnbarns barnbarn till drottning Viktoria av Storbritannien.

De starka banden mellan Sveriges och Storbritanniens kungahus var också märkbar under begravningsgudstjänsten i den historiska katedralen från 1200-talet i London, då kung Carl Gustaf och drottning Silvia satt på hedersplats längst fram i kyrkan.

I samband med drottning Elizabeths bortgång torsdagen den 8 september gjorde kungen ett särskilt uttalande.

– Med sorg har min familj och jag i dag mottagit beskedet att min kära släkting, Hennes Majestät Drottning Elizabeth II, har gått ur tiden, skrev kungen i ett uttalande efter Elizabeths bortgång.

Däremot fanns inte kronprinsessan Victoria och prins Daniel på plats i den historiska katedralen i London.

Anledningen till deras bortavaro var enligt Svensk damtidning helt enkelt på att Victoria och Daniel är ”ett hack för långt ner”. Samtidigt som Westminster Abbey alltså var fylld till sista plats.

– Det är kungaparet som är inbjudna till begravningen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

På plats fanns även den norska kungaparet Harald och Sonja samt Danmarks drottning Margrethe och kronprins Frederik. Hans hustru kronprinsessan Mary fick dock stanna hemma efter ett fel i utskicket av inbjudningarna, enligt B.T. För detta ska det brittiska utrikesministeriet senare bett det danska kungahuset om ursäkt, enligt uppgifter i dansk media.

Så hedrade Victoria och Daniel drottning Elizabeth

I stället valde Victoria och Daniel att själva hedra minnet av den brittiska drottningen på begravningsdagen.

Victoria och Daniel visade sin respekt för drottning Elizabeth när de besökte Engelska kyrkan i Stockholm på måndagen.

Där togs de emot av Storbritanniens ambassadör i Sverige, Judith Gough och Nicholas Howe, chaplain i Engelska kyrkans församling, uppger hovet.

– På dagen för Drottning Elizabeth II:s statsbegravning i Storbritannien besökte Kronprinsessan och Prins Daniel i dag Engelska kyrkan och brittiska ambassadörens residens i Stockholm för att tända ljus och skriva kondoleanser, skriver hovet på Instagram.

Hur kommer du att minnas drottning Elizabeth? Skriv gärna en kommentar.