Herman Lindqvists känga till Carl Philip – därför hade prinsen inte passat som kung: ”Hade blivit väldigt illa”

Foto: Maja Suslin/TT, SVT

Historikern och journalisten Herman Lindqvist har nyligen uttryckt sina tankar kring kronprinsessan Victoria som framtida arvinge av tronen.

Därför anser han att Carl Philip inte hade blivit lämplig som kung.

Herman Lindqvist, 81, är i grunden journalist och bevakade i yngre år flera olika krig i bland annat Vietnam, Kambodja och Cypern.

Sedermera har han som författare blivit känd för sina många verk inom historiska ämnen. I höst släpper han bok 72 i ordningen som heter ”När Sverige var i gungning – frihetstiden i skuggan av det ryska hotet”.

I en intervju med Aftonbladet nyligen så fick Herman en del frågor som handlade om kungabarnen, det vill säga Victoria, Carl Philip och Madeleine.

STOCKHOLM 2022-01-03 Herman Lindqvist, historiker, journalist och författare. Här fotograferad på Stockholms slott inför släppet av sin bok om kung Oscar II. Foto: Stina Stjernkvist / SvD / TT

Undervisade kungabarnen i historia

Herman har nämligen haft en del att göra med dem, inte minst Victoria. Han undervisade henne i historia under tre års tid.

– Hon var väldigt bra. Hon var vaken och pigg och intresserad. Hon är ju dyslektiker, det var därför hon bad mig prata om historia. Jag pratade och pratade i tre år. Victoria var väldigt intresserad och gjorde anteckningar. Nästa gång vi sågs frågade hon om vissa saker jag hade berättat tidigare. Hon var verkligen intresserad och tog till sig av vad jag berättade, säger Herman Lindqvist till Aftonbladet och fortsätter:

– Det var meningen att jag skulle ta mig an Madeleine också. Hon kom tre gånger, sedan tyckte hon att hon kunde allt. Och Carl Philip kom aldrig. Det var meningen att han skulle göra det, men de lyckades aldrig få honom att förstå varför han skulle komma.

”Väldigt olika som personer”

Herman avslöjar vidare att syskonen är väldigt olika till sättet.

– De är alla tre väldigt olika som personer. Victoria är en riktig aristokratisk person. Hon är en inkännande, artig och empatisk människa. Varje gång det kom in te så ställde hon genast fram koppen och hällde upp till mig medan Madeleine satt och väntade på att jag skulle hälla upp till henne. När jag skulle gå så frågade Victoria om hon kunde hjälpa mig med taxi utan att det kändes konstigt. Hon är mycket behaglig. Vi hade historia en timme, sedan satt vi kvar och pratade om hon inte hade något efter, säger han till Aftonbladet.

Kung Carl XVI Gustaf har tidigare uttryckt att han tyckte det var fel att ändra i succesionsordningen, vilket gjorde att Victoria blev först i tronföljden i stället för Carl Philip. Kungens kritik handlar om att han tyckte det var fel att ändra på det efter att Carl Philip redan var född, vilket gjorde att han fråntogs titeln som kronprins.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hermans känga till Carl Philip

För Hermans del så anser han att det enbart är positivt att Victoria kommer att bli vår framtida drottning. Han menar att Carl Philip inte hade passat lika bra i rollen som kung.

– Jag tyckte det var alldeles lysande för det hade blivit väldigt illa med Carl Philip. Han blir snygg på bilder, men sedan måste han ju säga något eller läsa upp något oförberett och det klarar han inte så bra. Han är också väldigt sympatisk som person, precis som Victoria. Det är inget fel på honom, men han hade inte trivts som kung. Victoria älskar det livet, säger Herman Lindqvist till Aftonbladet.

Vad tänker du om Hermans åsikter kring? Hur tror du att Carl Philip hade passat som kung? Skriv gärna dina tankar i en kommentar på Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version