Hovet bekräftar: 10 år efter njurtransplantationen – Prins Daniel åter på sjukhus

För tio år sedan kom det plötsliga beskedet. Prins Daniel befann sig på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för en njurtransplantation.

Nu har prinsen återvänt igen till sjukhuset.

Prins Daniel skickades med ilfart till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge för tio år sedan. Beskedet slog ner som en bomb och Prinsen hade genomgått en njurtransplantation.

Den nya njuren hade han fått donerad från sin pappa, vilket gjorde händelsen extra känslosam.

Hans kärlek kronprinsessan Victoria befann sig då 360 mil bort på expedition i Ishavet.

– Det känns väl lite sådär. Men jag kunde inte göra något hemma, jag skulle antagligen bara ha vankat av och an och varit väldigt orolig. Han har sin mamma med sig och det känns bra. Jag vet att han är i de bästa händer. Sen om jag fått välja hade jag självklart tagit ett datum där det inte hade kolliderat. Men tillståndet var så att det inte kunde vänta längre. Så därför var det inte heller möjligt att skjuta upp operationen, sa kronprinsessan Victoria då till Svensk dam.

Prins Daniel återvänder till sjuhuset

Nu tio år senare har Prins Daniel återvänt till samma sjukhus för att uppmärksamma forskning kring transplantation.

Ett möte som blev minst sagt känslosamt.

– Alla människor som befinner sig där har alla gått igenom samma känslor. Eftersom prinsen har gjort detta för tio år sedan blir det väldigt verkligt och starka känslor för honom. Han kan sätta sig in i deras känslor, säger Margareta Thorgren informationschef vid Hovet till Newsner.

Hovets besked: ”Vill sätta ljus på den frågan”

Prins Daniel fick bland annat träffa ett syskonpar på kliniken som han träffade för fem år sedan. Under dagen fick Prins Daniel prata med dem hur dagsläget såg ut, vilket blev ett känslosamt möte.

– Huvudsyftet med besöket som prinsen lade fram är att det finns en väldig vilja att donera. Hans engagemang är stort och han vill sätta ett ljus på den frågan, säger Margareta Thorgren informationschef vid Hovet till Newsner.

Nu är det också tio år sedan prinsen gick igenom sin egen transplantation – hur mår prinsen i dag?

– Prinsen är ju ett levande exempel på att man kan ha ett väldigt bra liv efteråt. Det är fantastiskt att se hur bra han mår. Han betonar flera gånger att han är helt frisk och hans glädje över att forskningen går framåt, säger Margareta Thorgren.

Vår fantastiska Prins Daniel! Nu hyllar vi underbara Daniel genom att göra ett hjärta!