Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Hovet bekräftar: Kungen och drottningen har fått tredje dosen vaccin mot covid-19

Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har tagit tredje dosen vaccin mot covid-19, skriver Svensk damtidning.

I samband med den första vaccinsprutan gick kungen också ut med ett uttalande om vaccinationen.

”Den stora vaccineringen mot covid-19 är nu i gång runtom i vårt land. Det är min förhoppning att alla som har möjlighet att vaccinera sig under dessa kommande månader väljer att göra det, så att vi tillsammans och så snart som möjligt kan komma igenom denna svåra tid”, skrev kungen i ett uttalande via hovets sociala medier då.

Så här såg det ut då kung Carl Gustaf fick ta emot den första dosen vaccin i januari tidigare i år. Kungen drog upp skjortärmen på den historiska bilden.

Foto: Sara Friberg/Kungl. hovstaterna

Nu har alltså kungen och drottning Silvia fått ta den tredje dosen vaccin. Det innebär att kungaparet nu är fullvaccinerade.

Hovet är förtegna om när vaccinationen ägde rum, men bekräftar uppgifterna.

– Ja, kungaparet har tagit den tredje sprutan, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk damtidning.

I slutet av oktober gick Folkhälsomyndigheten ut med besked om den tredje, så kallade påfyllnadsdosen av vaccin mot coronaviruset.

– Sverige vaccinerade de sköraste först och det är viktigt att de hela tiden har ett bra skydd. Till den äldsta gruppen har vi redan rekommenderat en påfyllnadsdos. Med tanke på den stigande ålderns koppling till ökad risk, och att det börjar ha gått en tid sedan många i gruppen 65-79 år, och SÄBO-, hemsjukvårds- och hemtjänstpersonal vaccinerades, är det dags att rekommendera att även de grupperna får en påfyllnadsdos, sade Anders Tegnell, statsepidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten då.

Totalt har 15 109 personer avlidit med covid-19 i Sverige sedan pandemins utbrott i början av 2020.

Dela gärna vidare inlägget på Facebook!