Hovets akuta kris – vill ha mer pengar från staten

Coronaviruset har satt stopp för många verksamheter under pandemin.

De kungliga slotten runt om i landet har stått ödsligt tomma , och nu vill hovet få finansiellt stöd för att kunna fortsätta underhålla dem.

– Vid den här tiden borde vi ha haft omkring 1,5 miljoner besökare, men till dags datum är det bara cirka 170 000 som har besökt de kungliga slotten, säger Staffan Larsson som är chef på Ståthållarämbetet, till Aftonbladet.

Detta året har blivit långt ifrån den vardagen som vi tidigare har haft.

Den frihet vi har haft tidigare har vi tagit för givet. Pandemin som har varit under detta år har gett oss många prövningar.

Många branscher har drabbats hårt av pandemin, och svenska hovet är inget undantag.

De kungliga slotten som annars brukar få över en miljon besökare under den mest intensiva turistperioden, har bara uppnåt en bråkdel av den summan.

Nu vill hovet få finansiellt stöd för att kunna klara sig genom krisen.

– Det kungliga kulturarvet består till stor del av statliga föremål som vi tycker svenska folket har rätt att få se, säger Staffan Larsson, chef för Ståthållarämbetet till Aftonbladet.

Kungen och drottningen
Foto Peter Knutson

Så sköts hovets ekonomi

När det kommer till svenska hovstaternas ekonomi, finns det två olika ansvarsområden skriver tidningen.

71 miljoner gick åt förra året för att sköta statschefens resor och representation.

Men Slottsstaten, där Ståthållarämbetets slottsförvaltningar och Husgerådskammaren ingår, är beroende av turister för att gå runt.

Behöver mer finansiellt stöd

2019 året uppgick statsbidraget till 69 miljoner kronor. Men man behöver årligen även de 105 miljonerna som turisterna bidrar med i form av inträde och annat.

Kungliga slottet
Foto: Raphael Stecksén/Kungl hovstaterna

Och för att dessa verksamheter ska gå runt, är det en nödvändighet att få mer ekonomiskt stöd, vilket nu är upp till regering och riksdag.

– I dagsläget har vi minskat de rörliga kostnaderna, vilket innebär att en del projekt och investeringar inte kommer att genomföras. Vi har också haft begränsade resurser att sköta parker och planteringar, säger Staffan Larsson.

Vad tycker ni om detta? Lämna din kommentar på vår Facebooksida.