Foto: Fredrik Sandberg, TT/Johan Paulin, SVT

Hovets besked om SVT-serien ”En kunglig affär” – bryter tystnaden

SVT:s dramatisering av Haijbyaffären och den påstådda romansen mellan Gustaf V och Kurt Haijby sänds i jul.
Nu bryter hovet tystnaden om den omtalade tv-serien.

I dagarna fyra kring jul sänder SVT den omtalade dramaserien ”En kunglig affär”. Den skildrar hur restaurangägare Kurt Haijby går till kungs för att erhålla det svåråtkomliga sprittillståndet.

Haijby har påståtts haft en relation med kung Gustaf V, kung Carl XVI Gustafs farfarsfar. I början av 1950-talet blev Haijby dömd för utpressning av kungen. Någon relation mellan de båda har aldrig bekräftats.

Kung Gustaf V (spelas av Staffan Göthe) och Kurt Haijby (Sverrir Gudnason).
Foto: Johan Paulin/SVT

”Mötet med kung Gustaf V tar en oväntad vändning och övergår snart i en helt annan slags relation. Kurts fru, Anna Haijby, sliter på restaurangen och undrar varför hennes man är borta på nätterna”, skriver SVT i sin programförklaring.

Kungliga hovstaterna bekräftar nu att man känt till inspelningen av SVT-dramatiseringen.

– Hovet har känt till att produktionen pågår, men har inte tagit del av något material i förväg, skriver Ulrika Näsholm på kungliga hovstaternas informationsavdelning i ett mejl till Nöjeslivet.

STOCKHOLM 20211220 Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf kommer tillSvenska Akademiens årliga högtidssammankomst i Börshuset i Gamla stan på måndagen. Foto Fredrik Sandberg / TT

Manusförfattaren: ”Allt blev logiskt med kärleksglasögonen”

I huvudrollerna ser vi skådespelare som Sverrir Gudnason, Staffan Göthe, Reine Brynolfsson och Sanna Krepper. Första avsnittet sänds på juldagen och därefter följer ytterligare tre avsnitt på annandag jul, måndag 27:e respektive tisdag 28:e december.

– Han bestämmer sig för att gå till kungs och får komma till kungen. Man kan väl säga att tycke uppstår, eller intresse uppstår. I alla fall tror jag från början från kungens sida. Efter ett tag tror jag det är ömsesidigt, säger manusförfattaren Bengt Braskered till Kulturnytt i P4.

Braskered inser att tv-serien inte kan skildra vad som är exakt sanning i historien, och poängterar att dramatiseringen är just en dramatisering.

– Det går naturligtvis inte, utan jag berättar det som för mig blev logiskt. När jag gick igenom allt det här materialet tyckte jag det var en rätt ologisk berättelse. Men så fort jag tog på mig kärleksglasögonen, då började alla agera helt logiskt. Det här är ju en tid när det är förbjudet med homosexualitet, så två män kan inte bli förälskade. Det är klart att det inte var någon som tänkte att, de kanske är kära.

Första avsnittet av ”En kunglig affär” sänds i SVT1 på juldagen klockan 21.00.

Ska du titta på dramaserien? Skriv gärna en kommentar.