Hovets nya besked – efter prins Daniels sjukfrånvaro

Från sjukstugan tillbaka in i hetluften.

Prins Daniel mår redan bättre efter att ha visat förkylningssymptom i förra veckan.

För kungafamiljen har coronapandemin inneburit en hel del förändringar i vardagen. Representanterna för kungahuset möter som bekant många olika människor i sitt ämbete, och under pandemin är det viktigt med fysisk distans.

Kungaparet, som båda är över 70 år och därmed i riskgrupp, har exempelvis fått omplanera och tidigare varit stationerade vid Stenhammars slott där de kunnat hålla god fysisk distans.

I torsdags var tanken att kronprinsessan Victoria och prins Daniel tillsammans skulle göra ett besök i Västerås. Detta för att bland annat möta representanter för region Västmanland och höra hur pandemin har påverkat arbetet i regionen.

Kungafamiljen kommer att besöka fler platser i landet på denna ”turné” – för att uppmärksamma det positiva arbetet som har gjorts under coronapandemin. Då kommer arbetet delas upp mellan kungaparet, kronprinsessparet och prinsparet.

Men när det var dags för Victoria och Daniel att åka till Västerås på torsdagen tvingades hovet meddela att prinsen blivit sjuk och därmed stannade hemma.

 Prinsen har fått en höstförkylning. Han har testats för covid-19 men provresultatet var negativt, sade Ulrika Näsholm, informationssekreterare till Newsner, då.

STOCKHOLM 20200924 H.K.H. Prins Daniel närvarade på torsdagen vid premiären av framtidens kollektivtrafik: 5G-uppkopplad, självkörande, elektrisk-minibuss som visades på på Kungliga Djurgården i Stockholm. Från och med den 24 september och två veckor framåt kommer en ny bussrutt att trafikera Djurgården. Detta är starten för flera projekt i Stockholm som ska leda till en effektivare och mer klimatsmart kollektivtrafik, där digitalisering och ny teknik kommer att användas. Foto: Anders Wiklund / TT

I mitten på förra veckan hade hovet ingen mer information kring när prinsen kunde tänkas vara tillbaka.

Prinsen tillbaka efter sjukfrånvaron: ”Mår bra”

Svaret kom redan på måndagen – då prinsen delade ut anslag för Hjärt-Lungfondens ”Prins Daniels forskningsanslag för yngre lovande forskare”.

– Prinsen mår bra. Prinsen delade ut anslaget tidigare i dag, hälsar Johan Tegel, informationssekreterare vid hovet, till Newsner.

STOCKHOLM 202010019 Prins Daniel möte med Alexandru Shiopu, årets mottagare av Hjärt-Lungfondens ”Prins Daniels forskningsanslag för yngre lovande forskare Foto: Janerik Henriksson / TT

Det var Alexandru Schiopu, docent i kardiologi vid Lunds universitet samt överläkare i internmedicin vid Skånes universitetssjukhus i Lund, som fick ta emot checken ur prins Daniels hand. Detta efter att de bland annat hälsat på varandra med lite distans, som sig bör i dessa speciella tider.

Se mer i klippet här nedan där Schiopu också berättar mer om sin forskning kring hjärtinfarkt:

Prins Daniel är Hjärt-lungfondens hedersordförande och delar varje år ut fondens forskningsanslag på sex miljoner kronor som fördelas över tre år. Pengarna går till forskning som bedöms få stor betydelse för patienter, uppger hovet på sin hemsida.

Vilka goda nyheter att prins Daniel redan är på benen efter helgen! Dela gärna vidare inlägget om du uppskattar hans arbete för kungahuset.