Hovexpertens kritik mot SVT – efter omtalade bilderna i nya kungaserien

På juldagen hade SVT:s omtalade dramaserie ”En kunglig affär” premiär.
Nu möts serien av kritik, skriver Svensk damtidning.

I juldagarna har SVT:s nyinspelade dramasatsning ”En kunglig affär” haft premiär. Tv-serien som sänds i fyra delar, skildrar restaurangägaren Kurt Haijby som kämpar med att få tillbaka det sprittillstånd han blivit av med.

Haijby går till kungs för att be kung Gustaf V ta hand om hans dispyt med myndigheterna. Mötet med kungen tar dock en oväntad vändning och övergår snart i en helt annan slags relation, vilket skildras i dramaserien. Samtidigt sliter Kurts fru Anna Haijby på restaurangen och undrar varför hennes man är borta på nätterna.

I huvudrollerna ser vi bland annat Sverrir Gudnason, Staffan Göthe, Reine Brynolfsson och Sanna Krepper.

Foto: Johan Paulin/SVT

Huruvida den påstådda romansen mellan vår nuvarande kung Carl XVI Gustafs farfars far och Haijby ägt rum i verkligheten är inte bekräftat.

I dramatiseringen skildras dock detta, och flera verkliga personer framställs i olika dager.

Bland annat tidigare statsrådet, justitieministern Torsten Nothin framställs ha försökt hemlighålla skandalen i SVT-serien. Karaktären i serien har kopplat greppet om kungen och deporterar Haijby till flera länder.

Nu menar Sten Hedman, tidningsman och expert på kungahuset, att historieskrivningen som den framställs i SVT-serien är förenklad.

– Även om knappt någon som var vuxen när det här hände lever längre så kan man bli lite förvånad att SVT vågar dra på så här, säger kungaexperten Sten Hedman till Svensk Damtidning.

Han fortsätter:

– Gamla överståthållare Nothin porträtteras som en jätteskurk, en maffiagubbe ungefär, samtidigt som Haijby görs helgonlik trots att han var en smågangster, en bluffmakare.

Manusförfattarens ord om SVT-serien

Manusförfattaren tillika skådespelaren Bengt Braskered har tidigare berättat att tv-serien inte kan skildra vad som är exakt sanning i historieskrivningen om kung Gustaf V.

Foto: Johan Paulin/SVT

– Det går naturligtvis inte, utan jag berättar det som för mig blev logiskt. När jag gick igenom allt det här materialet tyckte jag det var en rätt ologisk berättelse. Men så fort jag tog på mig kärleksglasögonen, då började alla agera helt logiskt. Det här är ju en tid när det är förbjudet med homosexualitet, så två män kan inte bli förälskade. Det är klart att det inte var någon som tänkte att, de kanske är kära, säger han till Kulturnytt i P4.

Hovet har tidigare gett följande kommentar kring den nya dramatiseringen i SVT.

– Hovet har känt till att produktionen pågår, men har inte tagit del av något material i förväg, skriver Ulrika Näsholm på kungliga hovstaternas informationsavdelning i ett mejl till Nöjeslivet.

”En kunglig affär” sänds i dagarna fyra på SVT. Vad tycker du om serien? Skriv gärna en kommentar.