Hurra! Här får Magnus Uggla och Lena Philipsson ta emot medaljer av kungen – för framstående insatser

Magnus Uggla och Lena Philipsson strålar på slottet.

Vid en stor ceremoni har kungen delat ut medaljer för framstående konstnärliga insatser.

Det var under tisdagen som ceremonin ägde rum i Vita Havet på Kungliga slottet. Totalt fanns 33 pristagare på plats för att ta emot medaljer i två olika slag.

Dels H.M. Konungens medalj för särskilda förtjänster i samhället – dels Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

I själva verket skulle medaljerna ha delats ut i början av året, men på grund av pandemin sköts ceremonin upp till hösten.

”Vid dagens medaljutdelning delades utmärkelserna ut till de personer som officiellt förlänades medaljer av Kungen den 28 januari 2021”, skriver Kungahuset på sin hemsida.

Men den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.

Lena Philipsson och Magnus Uggla fick medalj av kungen

Under den högtidliga ceremonin fanns flera välkända namn på plats för att ta emot sina medaljer av kungen.

Bland annat artisterna Lena Philipsson, 55, och Magnus Uggla, 67, som båda tilldelades medaljer för ”framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv”.

– Det är människor från olika samhällsinstitutioner, kultur och så vidare. Bland de mer kända personerna som får medalj i dag är Lena Philipsson och Magnus Uggla, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Expressen.

magnus uggla
STOCKHOLM 20211012 Magnus Uggla tog på tisdagen emot medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv, under en ceremoni på kungliga slottet i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

Hyllades av kollegorna

Innan slottsceremonin publicerade Lena Philipsson en bild på Instagram där hon berättade att hon skulle träffa kungen och få medalj.

I kommentarsfältet gratulerades den Vetlandabördiga sångerskan av flera kollegor inom musikbranscher.

Bland annat Carola Häggkvist, Charlotte Perrelli, Jill Johnson och Rickard Söderberg stämde in i hyllningståget.

lena philipsson
STOCKHOLM 20211012 Lena Philipsson tog på tisdagen emot medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser inom svenskt musikliv, under en ceremoni på kungliga slottet i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / kod 10070

”Betyder jättemycket”

Så sent som för en månad sedan hölls en liknande medaljceremoni på slottet. Då gällde det en utdelning som blivit uppskjuten sedan fjolåret.

Vid det tillfället hette pristagarna bland annat Hasse ”Kvinnaböske” Andersson och Leif GW Persson.

– Den här medaljen betyder jättemycket för mig. Det är ett slags erkännande. Jag har hållit på i många, många, många år och spelat och jobbat ute bland folk. Det känns precis som att någon har sett och lagt märke till allt man har gjort och detta är en bekräftelse på det, sade Hasse Andersson då i ett klipp från Kungahuset.

Stort grattis till alla medaljörer – dela gärna för att skicka en hyllning!