Kritiken mot Harry och Meghan – efter namnvalet till nyfödda dottern

Prins Harry och Meghan Markle har fått en dotter.
Hennes namn är en hyllning till såväl drottningen som prinsessan Diana.
Så här reagerar omvärlden på nyheten.

Tre har blivit fyra.

Prins Harry och Meghan Markle har fått sitt andra barn. På fredagen föddes dottern Lilibet ”Lili” Diana Mountbatten-Windsor på ett sjukhus i Santa Barbara i Kalifornien, uppger BBC.

Det innebär också att Archie har blivit storebror. Den lilla flickan är därmed drottning Elizabeths elfte barnbarnsbarn.

Lilibet är känt som den 95-åriga drottningens smeknamn och Diana är förstås namnet på Harrys mor, prinsessan Diana (1961-1997).

Sedan dess har gratulationerna givetvis strömmat in via sociala medier, bland annat från Hollywoodkändisar som tv-programledaren Ellen DeGeneres.

Gratulationerna strömmar in till Harry och Meghan

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har uttryckt sin glädje över nedkomsten.

”Många gratulationer till hertigen och hertiginnan av Sussex till födseln av er dotter”, skriver Johnson på Twitter.

Samtidigt har Harrys och Meghans namnval Lilibet redan väckt reaktioner – både positiva men också negativa. Lilibet är det smeknamn på drottning Elizabeth som framför allt hennes make prins Philip (1921-2021) använde.

Den frispråkige medieprofilen Piers Morgan, som lämnade sin programledarroll på ITV i samband med uttalanden om paret, medverkade i australiensiska Channel 9.

– Det är ganska ironiskt, eller hur? Du har det här paret som har krossat kungafamiljen och monarkin de senaste veckorna och de har döpt barnet efter drottningen, sade Morgan i sändningen enligt Daily Mail.

Morgan resonerade också kring om namnvalet kanske är ett sätt för paret att bygga broar till kungafamiljen.

– Kanske är det deras sätt att nå ut, som amerikanerna säger, till de kungliga och vill ha något slags slut på denna pågående fejd, sade Morgan i programmet.

Kritiken mot namnvalet: ”Förminskande”

Foto: Shutterstock

Samtidigt riktar författaren Angela Levin, som skrivit en biografi om prins Harry, kritik mot parets namnval. Hon konstaterar att det förstås alltid är ett mirakel när ett barn kommer till världen. Men hon ifrågasätter namnvalet – särskilt mot bakgrund av parets infekterade uppbrott från kungahuset.

– Jag tycker inte att det är en bra idé. Det är oförskämt mot drottningen. Det är ett privat smeknamn från hennes make, som inte varit död speciellt länge. Prins Charles skulle aldrig kalla sin mamma för Lilibet, säger Angela i tv-programmet Good Morning Britain, enligt Daily Mail och kallar det ”förminskande” av paret att använda Philips namn på sin älskade drottning.

Brittiska hovets uttalande efter födseln

Foto: Shutterstock

Buckingham Palace har samtidigt släppt ett uttalande å kungahusets vägnar.

”Drottningen, prinsen av Wales och hertiginnan av Cornwall och hertigen och hertiginnan av Cambridge har informerats och är mycket glada över nyheten om födelsen av en dotter till hertigen och hertiginnan av Sussex”, står det i kommunikén från hovet.

Harrys far, prins Charles och hans maka Camilla skriver på Twitter:

”Grattis till Harry, Meghan och Archie till ankomsten av baby Lilibet Diana. Önskar dem all lycka till vid denna speciella tidpunkt.”

Även Harrys bror prins William har gratulerat familjen offentligt.

”Vi är alla lyckliga över de glada nyheterna om baby Lili. Grattis till Harry, Meghan och Archie”, skriver han tillsammans med hustrun Kate, hertiginna av Cambridge, i ett uttalande på Twitter.

Skriv gärna en kommentar och gratulera du också! Vad tycker du om namnvalet?