Kronprinsessan Victorias oro – nu berättar hon på Världshavsdagen: ”Skrämmande”

Förändring måste ske.
Det var budskapet från kronprinsessan Victoria i ett uppmärksammat tal på tisdagen.

Sveriges kronprinsessa är sedan 2016 FN-​ambassadör för de globala hållbarhetsmålen. På tisdagen uppmärksammade Victoria Världshavsdagen (World Oceans Day) genom att medverka vid ett webbinarium om FN:s årtionde för havsforskning samt vid UNDP:s Oceans Innovation Challenge.

I sitt tal tog kronprinsessan upp oron för marint liv.

STOCKHOLM 2021-04-27 Kronprinsessan Victoria vid Nobel Prize Summit i Aula Magna vid Stockholms Universitet. Här bär hon en pin med FN:s hållbarhetsmål på kavajslaget. Foto Christine Olsson / TT

– I en skrämmande takt närmar vi oss en punkt där skadorna på marint liv är oåterkalleliga. Från den punkten finns ingen väg tillbaka. Och den enda art som kan vända utvecklingen – som måste göra det – är vi, säger kronprinsessan Victoria i sitt tal.

Kronprinsessan menar att det är viktigt med fakta och forskning inom detta område.

– Men, om vi förväntar oss att människor ska ta ansvar för haven – då måste vi också ge dem förutsättningar att förstå. Att förstå hur de här känsliga marina ekosystemen fungerar, och varför de är så viktiga att värna, säger Victoria.

NEW YORK 20160921 Kronprinsessan Victoria lyssnar till talarna vid högnivåmötet ”Antimicrobiological restistance” i FN-högkvarteret i New York tillsammans med folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. Foto: Pontus Lundahl / TT

Och fortsätter:

– Med kunskap kommer förståelse. Och med förståelse kan vi åstadkomma förändring.

De kommande åren 2021–2030 har av FN utsetts till årtiondet för havsforskning.

– Därför känns det hoppingivande att FN utlyst detta till decenniet för havsforskning till stöd för hållbar utveckling. Och det gör mig stolt att Sverige tar en aktiv roll för att inte bara lyfta dessa frågor, utan också driva dem framåt, säger kronprinsessan Victoria.

Här kan man ta del av hela talet:

Vad tycker du om det som kronprinsessan talar om? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.