Kung Carl Gustafs oväntade besked om Palmemordet – timmar före åklagarens avslöjande

Här är hovets besked om Palmemordettimmarna innan chefsåklagare Krister Peterssons presskonferens, uppger Svensk damtidning.

Klockan 09.30 onsdagen den 10 juni 2020.

Datumet och klockslaget kommer att gå till den svenska historien.

Då väntas chefåklagare Krister Petersson inleda den presskonferens där han ska ge det historiska beskedet om mordet på Sveriges statsminister 1986. 34 år efter skotten på Sveavägen är chefsåklagaren fast besluten att kunna redovisa vad som gick till – och vem som ligger bakom mordet på Olof Palme.

Via en länk i dessa coronatider presenterar chefsåklagare Krister Petersson sitt beslut – och berättar om utredningen tillsammans med spaningsledare Hans Melander.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, sade Petersson i en uppmärksammad intervju med SVT:s Veckans brott i februari i år.

Nu är det alltså dags.

Åklagarmyndigheten kallar till presskonferens – och svenska folket väntas till slut kanske kunna få svaret på mordgåtan som har gäckat polisen i alla dessa år.

På måndagen kunde tidningen Aftonbladet avslöja – via källor – att den svenska regeringen redan informerats om det huvudsakliga innehållet i vad åklagaren ska presentera.

Men kungahuset har inte fått någon information på förhand. Det berättar hovets informationschef Margaretha Thorgren.

Foto: Andreas Hillergren / TT

– Kungen har inte fått någon förhandsinformation. Men kommer självklart att följa Palmeutredningen när den offentliggörs, säger Thorgren till Svensk damtidning.

Kung Carl XVI Gustaf kröntes den 15 september 1973 – dagen då hans farfar dåvarande kung Gustaf VI Adolf avled, 90 år gammal. Detta var dagen före riksdagsvalet samma år, där Olof Palme (S) blev omvald som statsminister.

Olof Palme mördades på Sveavägen i Stockholm den 28 februari 1986. Han blev 59 år.

Kung Carl XVI Gustaf är inbjuden till lunch i Rosenbad med anledning av hans 10-års jubileum som regent. Här ses han tillsammans med statsminister Olof Palme (S) . Foto: Jan Collsiöö / TT