Kung Charles starka känslor bakom kulisserna – efter Harrys beteende: ”Frustrerad”

Foto: AP, TT/Shutterstock

Det har sannerligen varit några omtumlande år för den brittiska kungafamiljen.

Hösten 2019 meddelades det att drottning Elizabeths tredje barn, prins Andrew skulle dra sig tillbaka från alla sina kungliga plikter. Detta efter att hans samröre med den dömde sexbrottslingen Jeffrey Epstein kartlagts.

I början av 2020 kom beskedet att prins Harry och dennes hustru Meghan Markle valt att klippa alla banden med kungahuset för att flytta till USA och tjäna egna pengar. Efter ett års prövotid hos drottningen verkställdes detta 2021.

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock

”Hertigen och hertiginnan av Sussex har bekräftat för Hennes Majestät Drottningen att de inte kommer att återvända som arbetande medlemmar av Kungafamiljen”, meddelade det brittiska hovet då i ett uttalande.

De senaste åren har också varit tuffa för den brittiska kungafamiljen av andra, ödesdigra anledningar.

Först avled prins Phillip bara några veckor före sin 100-årsdag våren 2021.

Sedan somnade även hans älskade maka, Storbritanniens drottning Elizabeth II in vid en ålder av 96 år i september 2022, och en omfattande landssorg tog vid.

Artikeln fortsätter under videoklippet.

Drottningens frånfälle innebar också att hennes äldste son, Charles, blev kung över Storbritannien och Samväldet.

Lördag den 6 maj är nu ett datum som alltid kommer vara inskrivet i landets historieböcker.

Kung Carl XVI Gustafs hedersplats vid historiska tillfället i London

Det var då som Charles III kröntes till kung av Storbritannien och Samväldet vid en pampig ceremoni i den fantastiska katedralen Westminster Abbey i centrala London. Gäster från hela världen hade anlänt för att se när drottning Elizabeths son vid 74 års ålder skulle bli krönt till konung, och hans hustru Camilla till drottning.

LÄS MER: Brittiska kungahusets tydliga markering mot kungen och Victoria – mitt under Charles kröning

Historiens vingslag var påtagliga då kronan sattes på den brittiske kungens huvud i den enorma katedralen med anor från 900-talet.

Sverige representerades av statschefen, kung Carl XVI Gustaf och tronarvingen kronprinsessan Victoria. De fick redan dagen innan den officiella kröningen möjlighet att möta kung Charles.

Kungen och kronprinsessan av Sverige satt sedan längst fram i kyrkan när kungen kröntes.

LÄS MER: Därför tror Dianas vän att Harry kommer lämna Meghan – beslutet för familjen som kan avsluta relationen

Artikeln fortsätter under bilden.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Därför kan Charles tänka sig att försonas med Harry nu – på 1 villkor

– Det är väl mellan 90-100-tal utländska statschefer. Då tycker jag det är intressant ur ett svenskt perspektiv att se att vår kung är den som är högst rankad av dem alla den här gången, sade tidigare hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg då, till Ekot.

På rad tre satt Charles ena son, Harry. Han som tidigare valt att kliva ur kungahuset.

Vid Harrys sida saknades dock viktiga nyckelpersoner. Hustrun Meghan och deras två barn närvarade inte vid ceremonin, utan var kvar hemma i USA.

Anledningen till att de inte flög till England med Harry var för att sonen Archie fyllde år samma dag som kröningen, och att mamma Meghan ville vara kvar och fira.

Direkt efter ceremonin for Harry hem till USA igen för att återförenas med sin familj, och det blev en kort visit i Storbritannien.

Källa om Charles relation till Harry: ”Frustrerad”

Detta återupprepades så sent som i förra veckan, då Harry gjorde ett kort besök i London. Då för att närvara vid rättegången mot den stora tidningen Daily Mail.

Enligt The Times uppgifter ska Harry då inte ha träffat Charles eller sin bror prins William. Han åkte i stället hem till USA igen.

– Kungen pratar om Harry varje gång jag träffar honom. Jag tror inte han kommit över sorgen och förvirringen, men han börjar bli mer och mer frustrerad över hans beteende eftersom det bara fortsätter, säger en källa som citeras i The Times.

Kung Charles och drottning Camilla vid ett besök på Enniskillen Castle i Nordirland i slutet av maj 2023. Foto: Oliver McVeigh/Pool via AP/TT
Exit mobile version