Kungafamiljens krav på SVT – så mycket får de styra över hur de framställs i rutan

SVT släpper årligen dokumentären ”Året med kungafamiljen” där tittarna får en inblick i kungafamiljens liv.

Men hur mycket får kungligheterna styra över hur de framställs? Nöjeslivet skickade frågan till SVT.

”Det är Hovet som bestämmer vid vilka tillfällen vi får filma”, säger programmets projektledare Marie Nyreröd i ett mejl till Nöjeslivet.

Nyligen sändes SVT:s dokumentär ”Året med kungafamiljen 2022” i tv-rutan.

Programmet sänds årligen på SVT och ger tittarna en inblick i både små och stora händelser med kungafamiljen i centrum från året som gått.

I år får tittarna bland annat följa med när kungaparet går på Abba-premiär i London och när kronprinsessan Victoria åkter till Kenya.

Men även mer personliga saker diskuteras i programmet.

Foto: Rikard Collsiöö/SVT

Det var i början av året som kronprinsessan Victoria och Daniel gjorde ett annorlunda och starkt ställningstagande.

Slog tillbaka mot intima ryktena

Efter att rykten hade florerat under en längre tid kring att de skulle skilja sig, valde kronprinsessparet att en gång för alla sätta ner foten och dementera uppgifterna.

”Det har kommit till vår kännedom att det pågår en omfattande negativ ryktesspridning rörande vår privata relation. Påståenden sprids om svek i relationen och en förestående skilsmässa”, stod det i inlägget som signerades av Victoria och Daniel.

”I normala fall kommenterar vi inte rykten och spekulationer. Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund”.

Och det fanns en speciell anledning till att paret valde att sätta ner foten om någonting så personligt.

I SVT:s ”Årets med kungafamiljen” berättar nu kungahusets informationschef, Margareta Thorgren, om bakgrunden till beslutet.

– Det höll på i ungefär 14 dagar. Där kom vi till någon form av brytpunkt. Vi märkte att ryktena, de falska ryktena, som framförallt var i sociala medier, fick ny snurr och stannade inte av. Då valde vi att gå ut med en offentlig dementi från kronprinsessparet, säger Thorgren i ”Året med kungafamiljen”.

LÄS MER: Därför slog Victoria och Daniel tillbaka mot skilsmässoryktena – sanningen bakom beslutet

Hovets krav på SVT

Och att just få följa kungafamiljen på nära håll är något vi får göra i just SVT:s dokumentär ”Året med kungafamiljen”.

Men hur mycket kontroll har kungligheterna över hur de framställs? Vi frågade programmets projektledare Marie Nyreröd om de har några krav:

”Det är Hovet som bestämmer vid vilka tillfällen vi får filma. Det är lättare att få filma vid officiella framträdanden än vid privata, och det är lättare att få filma kungaparet och kronprinsessparet än övriga medlemmar i kungafamiljen”, skriver Marie Nyreröd i ett mejl till Nöjeslivet.

Vidare tillägger projektledaren att det har varit ett ovanligt stort tryck på att få tillgång till kungligheterna det senaste året på grund av alla kungliga jubiléer 2023.

”Min känsla är att hovet försökt fördela filmtillfällena rättvist mellan olika medier”, skriver hon.

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf i ”Året med kungafamiljen”. Foto: SVT/Skärmdump

Scenerna som kan klippas bort – på begäran av kungafamiljen


Kungafamiljen får därmed bestämma vad som filmas – men det är SVT som bestämmer över programmet i övrigt, enligt Nyreröd.

”Hovet (det vill säga informationsavdelningen) får titta före sändning, men bara för att rätta eventuella fel, inte för att ha allmänna synpunkter, dvs det är vi på SVT som har ’final cut'”, skriver hon.

Har det hänt att hovet har satt stopp för någon sekvens i årets program?

”I årets program har absolut inget ändrats efter önskemål från kungafamiljen eller hovet. Jag har faktiskt inte hört något om vad de tyckte, men kanske får vi feedback så småningom”, svarar Nyreröd.

Har ni sett SVT:s dokumentär ”Året med kungafamiljen”? Vad tyckte ni? Dela gärna med er av era åsikter på vår Facebooksida.