Kungaparet utsatt för stor lögn – fräcka orden har spridits i hela världen

Kungen och drottningen har fallit offer för en stor lögn.

Det var Svensk dam som var först i Sverige med att rapportera att kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har blivit utsatta för så kallade ”fake news” – och de falska citaten har spridit sig över delar av världen.

Vi lever i en tid då det blir viktigare än någonsin att kontrollera sina nyhetskällor. Teknologin och de snabba nyhetsflödena har gett oss massor av möjligheter till digital kommunikation – men är också en fara då vem som helst kan publicera nästan vilka lögner som helst.

Det är just det senare som kungaparet nu har blivit utsatta för!

Det påstås att det svenska kungaparet stöder regeringen för den filippinska presidenten Rodrigo Duterte, i ett uttalande som inte är sant.

Det är som bekant kutym för kungligheter att hålla en låg profil när det gäller politik. Därför är det som kungaparet uppges ska ha sagt extra uppseendeväckande, och upprörande. Någon tycks ha hittat på citat som kungaparet ska ha sagt om den filippinska regimen.

Foto: TT

Så den påstådda nyheten att Carl Gustaf och Silvia ska ha uttalat sitt stöd för den kontroversiella presidenten i Filippinerna, Rodrigo Duterte, är inte sant. Det är bara så oerhört fräckt och upprörande.

Men det verkar har inte hindrat lögnen från att spridas till andra länder och kan därmed ha svärtat ned det svenska kungahuset. Därför är det viktigt att medier uppmärksammar och skriver om detta, så att den verkliga bilden kommer fram!

Det var sidan Rappler som avslöjade nyheten om den falska propagandan, där den svenska kungafamiljen påstås hyllar den filippinska presidenten.

”Vi, Sveriges kung och drottning, vill berömma president Duterte för hans hårda arbete och lysande strategi för hur han hanterade den internationella pandemin Covid-19”, är det falska citatet som påstås komma från den svenska kungafamiljen, skriver Svensk dam.

Hela historien blir bara mer bisarr när det framkommer hur den falska nyheten har planterats, men vem som ligger bakom det är oklart.

Tillsammans med citatet ser vi en bild, men inte av det svenska kungaparet – utan på Youtube- och tv-spelsstjärnan Felix ”Pewdeepie” Kjellberg och hans fru Marzia. Kanske vet inte människor i olika delar av världen hur vårt kungapar ser ut, hursomhelst är det så den falska men också okända propagandamaskinen har valt att bildsätta sina ”fake news”, se bild nedan.

Tidningen The Philippine Star, som felaktigt pekats ut som avsändaren av inlägget, har på sin Facebook-sida uttalat att det inte är de som har publicerat inlägget.

”Webbanvändare har meddelat oss om ett inlägg med vår logotyp som används för att sprida falsk information. Vi har inte publicerat detta ”, skriver tidningen på Facebook.

Netizens have called our attention to a quote card bearing our name which is being used to spread false information….

Gepostet von Philippine Star am Samstag, 25. Juli 2020

Låt oss sprida denna information med våra vänner – så att alla blir uppmärksamma denna händelse! Det är alltid viktigt att kontrollera sina nyhetskällor!