Kungen öppnar upp om stora oron – inför hela svenska folket: ”Människor har tyvärr…”

kungen

Foto: Hovet & TT

Under torsdagskvällen arrangerade TV4 galan ”En kväll för vår planet”.

Då tog kungen tillfället i akt att hålla ett förinspelat tal till alla tv-tittarna.

– Det är verkligen ett privilegium vi har här i Sverige, att kunna röra sig fritt i skog och mark, sa kungen i talet enligt Expressen.

Under torsdagskvällen sände TV4 galan ”En kväll för vår planet” i syfte att samla engagera tittarna och samla in pengar för att på olika sätt motverka klimatförändringarna.

Tillsammans med programledarna, Anna Brolin och Danny Saucedo, fick bjöds tittarna på videohälsningar, reportage samt en rad olika framträdanden från etablerade artister. Bland de som stod för kvällens musikaliska underhållning fanns bland andra Tusse, Petra Marklund och Clara Klingenström.

Foto: TV4

Kungens tal till svenska folket

Under kvällen gjorde även, ingen mindre än, Carl XVI Gustaf ett uttalande i programmet. I ett inspelat tal delade kungen med sig av hans tankar kring det rådande klimatet.

– Vi människor har tyvärr förmågan att tillfoga naturen stor skada, men tack och lov har vi också möjligheten att göra rätt. Vi kan vända utvecklingen och ta ansvar för vår planet, och för de som kommer efter oss, sa kungen i talet enligt Expressen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Engagerad i klimatfrågorna

Konungen är sedan tidigare engagerad i klimatfrågorna och har under längre tid suttit som ordförande för den svenska grenen av Världsnaturfonden.

– Under 50 år, ett halvt sekel, har jag fått förmånen att vara engagerad i Världsnaturfonden. I detta och andra sammanhang har jag följt utvecklingen på miljö och klimatområdet. Och ofta med oro, men också med hopp. Personligen ser jag det som en stor förmån att ha fått uppleva hur värdefulla naturmiljöer, tack vare ovärderliga insatser av världsnaturfonden, har räddats, sa kungen enligt Expressen.

I det inspelade talet, som riktade sig till hela svenska folket, tog kungen tillfället i akt att påminna svenskarna om att inte ta naturen för givet.

– Det är verkligen ett privilegium vi har här i Sverige, att kunna röra sig fritt i skog och mark, poängterade kungen.

Foto: Jonas Borg /Kungl.Hovstaterna

Ett väldigt fint tal av kungen! Såg ni det? Lämna gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version