Foto: SVT

Kungens miss i direktsändning efter förvirringen – titta nu när han vänder sig om

Plötsligt fick inte kung Carl XVI Gustaf syn på Victoria och Estelle.

När han vände sig om mitt under det direktsända talet fanns först ingen i hans sikte.

Den lilla ”missen” kunde kungen sedan bara skratta åt.

Nu hyllas hans tal – som knöt an till historien.

Det var vid lunchtid på söndagen som kung Carl XVI Gustaf invigde den nya ”Guldbron” i centrala Stockholm. Efter flera års arbete är den nya bron vid Slussen redo att tas i bruk – och kungen hade med sig sin dotter kronprinsessan Victoria och dotterdotter prinsessan Estelle då han skulle hålla det historiska talet.

– Den nya bron är en viktig milstolpe, i Slussenprojektet och i Stockholms historia. Och när den nu öppnar för trafik, så länkar den samman inte bara norr och söder, utan också dagens och morgondagens Stockholm. Må den vara till nytta och glädje för många generationers huvudstadsbor och besökare.

Kungen kände också historiens vingslag där han stod på den nya omtalade bron mitt i Stockholm.

– Mina damer och herrar, i oktober 1935 invigdes den så kallade Klöverbladsslussen av min farfarsfar Gustaf V. Med vid det tillfället var också min farfar, Gustaf Adolf, som då var kronprins. Även min far arvprins Gustaf Adolf var också med, sade kungen i sitt bejublade tal.

Sedan skulle kungen knyta an historien med nutiden. Han hade med sig Sveriges blivande drottningar i tronföljden på invigningen – men kungen verkade inte ha full koll på exakt var de stod, vilket även Svensk damtidning rapporterat om.

– I dag, 85 år och 10 dagar senare, står jag här i sällskap med min dotter kronprinsessan…, sade kungen och skruvade på sig.

Foto: SVT

Det tog några sekunder innan kungen kunde lokalisera var Victoria och Estelle stod, en bit bort. Kanske var det coronaavstånden som gjorde kungen förvirrad.

Foto: SVT

– Där! Victoria! Och dotterdotter, prinsessan Estelle, sade kungen och log.

Foto: SVT

Kungen var på strålande humör i talarstolen och log brett åt sin eget osäkerhet.

Foto: SVT

Bakom honom kunde man se att kronprinsessan brast ut i ett hjärtligt litet skratt innan hon fick ögonkontakt med sin far.

Foto: SVT

– Vi är redo att vara med om invigningen den nya Slussbron, eller ”Guldbron” som den kommit att kallas. Vi är förstås alla glada att kunna vara här detta högtidliga tillfälle, sade kungen.

Efteråt hyllades kungens tal av hundratals människor i kommentarsfälten på sociala medier. Flera lyfte fram att de tyckte om det faktum att kungen pekade på historien.

”Mycket bra tal av H K Konungen. Viktigt att knyta an till historien”, skriver en person i kommentarsfältet på hovets Facebook-sida.

”Vilken fin och duktig kungafamilj vi har”, skriver en annan.

Här kan man se kungens tal i sin helhet:

Så trevligt att höra kungens tal, där han knöt an till historien! Det är även roligt att kungafamiljen kan bjuda på sig själva på det här sättet. Dela gärna vidare inlägget om du håller med!